Gå direkt till innehåll
Stolparna finns i två varianter, en enkel och en dubbel med stadsvapen. De är utrustade med LED-lampor som kan lysa i olika färger.
Stolparna finns i två varianter, en enkel och en dubbel med stadsvapen. De är utrustade med LED-lampor som kan lysa i olika färger.

Blogginlägg -

Nygamla stolpar lyser upp paradgatan

Har du sett de nya lyktstolparna längs Drottninggatan/Järnvägsgatan? Modellen är faktiskt inte helt ny, det stod nästan likadana stolpar här för hundra år sedan. Dagens stolpar är tillverkade bara ett par kilometer från platsen där de står, på Helsingborgsföretaget Järnkonstruktioner AB.

Under 1900-talet har det stått olika modeller av lyktstolpar längs stadens paradgata och de har speglat tidsandan och formspråket för just den tidsperiod de kom till i. Men i samband med ombyggnaden av Drottninggatan/Järnvägsgatan fick stadsträdgårdsmästaren Martin Hadmyr idén att de nya stolparnas form skulle likna den han sett på gamla bilder. En undersökning bland stadens invånare visade nämligen att många värnar om den historiska miljön längs gatan. Men det fanns inga ritningar av de gamla stolparna utan bara ett par suddiga fotografier från förra seklets början.

– Vår ambition var att bygga om gatan från en trafikmiljö till en stadsmiljö där man vill vistas och vi har försökt skapa en miljö som är tidlös och som man inte tröttnar på. Jag tror att stolparnas form upplevs som mänsklig och jag tror också att det betyder mycket att man ser att det finns en omsorg, att någon har brytt sig om hur det ser ut, säger han.

Det var inte helt lätt att hitta någon som kunde tillverka och leverera stolparna. Hela projektet höll på att gå i stöpet, men till slut hittade Martin Hadmyr ett lokalt företag som kunde ta sig an uppdraget. Stolparna blev till i verkstaden på Järnkonstruktioner AB på Landskronavägen. De nya stolparnas bas är i stort sett identisk med den gamla, men formen skiljer sig åt i toppen.

– Vi fick en skiss som vi ritade upp i 3D och därefter fick vi kompromissa lite med formen utifrån vad som är möjligt att göra. Jag fick idén att man kan sätta stadsvapnet längst upp mellan de två lamporna. Det anknyter till staden och finns ingen annanstans, säger VD Carl Järnum.

Hur var det att tillverka något som helsingborgarna ser varje dag?

– Det var fantastiskt kul att få göra något som står på en sådan utsatt plats och som alla ser. Jag tycker att resultatet blev väldigt bra, säger Carl Järnum.

Varje stolpe väger nästan tre ton och i maj sattes de två sista upp utanför Rådhuset. Stolpen ser ut att vara gjord i gjutjärn men inuti finns en stålkärna som tål starka vindar.

– Syftet med stolparna är ju att de ska lysa upp, skapa trygghet och ge en atmosfär. Därför är de utrustade med energieffektiva led-lampor som kan skifta färg. Till exempel kan de bli gula till påsk eller blå och röda när HIF vinner allsvenskan, säger Martin Hadmyr.

För mer information:

Malin Angelhag, kommunikatör

Telefon: 0732-31 19 11

E-post: malin.angelhag@helsingborg.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55