Gå direkt till innehåll
Så räddade skolorna två ton torsk

Blogginlägg -

Så räddade skolorna två ton torsk

Hur kan skolornas måltidsservice hjälpa till att minska matsvinnet? I projektet Smart mat Hbg försöker medarbetarna hitta nya lösningar. Ett sätt var att köpa in två ton torsk direkt från leverantören.

20 000. Så många portioner mat lagas varje dag i Helsingborgs stads skolor och förskolor. Till 20 000 portioner går det åt två ton torsk, om det är en rätt med torsk som ska serveras. Normalt köper staden in torsken från grossisten Menigo, men i våras hände något ovanligt. Två ton torsk köptes in direkt från producenten Findus, menyn ändrades och andra beställningar styrdes om. Ett par veckor senare serverades 20 000 portioner torsk i stadens skolor och förskolor. Torsk som kanske hade slängts annars. Jonas Paulsson som är stadens måltidschef, förklarar.

– Grossisterna har bara möjlighet att köpa in varor med lång hållbarhet, deras lager är inte byggda för att ta in varor med olika datum. Så de kan inte köpa in till exempel torsk med två månader kvar till sista datum, säger han.

Men det händer ju att producenten gör en felberäkning och plötsligt står med en stor mängd mat som inte går att sälja. Det problemet vill man gärna komma åt och då kan det krävas att olika aktörer hjälper varandra. Cecilia Larsson som är en av projektledarna på Smart mat Hbg hade ett möte med Findus för att se om det skulle vara möjligt att köpa mat med kort datum direkt från producenten. Därefter tog Jonas Paulsson och livsmedelscontrollern Linda Bjarle över. Och snart ringde Findus och hade två ton torsk att sälja.

– Det var ju inte den vanliga torsken som vi brukar köpa utan en annan variant, så vi fick en provlåda först, som tillagades ute i skolköken. Och när vi fick ok från matlagarna bestämde vi oss för att köpa torsken, säger Jonas Paulsson.

Torsken var lite billigare på grund av det kortare datumet, men den stora anledningen till att måltidsservice vill prova det här sättet att köpa råvaror är för att vara med och bidra till att svinnet minskar.

– Även om priset var lite lägre tjänade vi inte på det ekonomiskt. Det blev en annan fakturahantering, andra leveransdagar och leveranstider. Men även om producentens svinn inte är vårt ansvar måste vi hjälpas åt alla tillsammans om vi ska kunna komma åt problemet, säger Linda Bjarle.

I framtiden hoppas måltidsservice att det ska gå lite enklare att “rädda” mat med kort datum. De mäter matsvinnet i alla led och kurvorna pekar åt rätt håll.

– Svinnet har minskat rejält under två år och det beror till stor del på att vi har släppt ansvaret från kontoren till köken. Det ska vara säker och näringsrik mat men matlagarna får absolut vara kreativa, säger Jonas Paulsson.

Linda Bjarle fyller i:

– Vi köper in mycket mer råvaror nu än förr, då var det mer halvfabrikat. Med råvaror finns det större möjlighet att testa och experimentera och sen dela recepten med varandra, säger hon.

För mer information

Cecilia Larsson, projektledare: 072-219 75 73

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55