Gå direkt till innehåll
Turisterna Lasse Karlsson och Karin Nyrén Karlsson guidas av Hanna Myrbäck.
Turisterna Lasse Karlsson och Karin Nyrén Karlsson guidas av Hanna Myrbäck.

Blogginlägg -

Så ser den typiska helsingborgsturisten ut

En person från södra Sverige, mellan 46 och 65 år, som tar bilen hit för att besöka släkt och vänner, shoppa och som stannar ungefär tre nätter. Det är den typiska Helsingborgsturisten.

Två som passar in bra på beskrivningen av den typiska Helsingborgsturisten är Karin Nyrén Karlsson och Lasse Karlsson. De bor vanligtvis i Växjö men har fritidshus i Ljungby. När det är fint väder gör de gärna utflykter till intressanta platser. Och Helsingborg är just en sådan plats, tycker de. Vid 10-tiden en juliförmiddag är de framme på Kungstorget och där hittar de Helsingborgs stads mobila InfoPoint.

- Vi har varit här en gång tidigare men då turade vi bara. Det var jätteroligt men jag skulle vilja se lite mer av staden, den väckte mitt intresse, säger Karin Nyrén Karlsson.

Helsingborgsturister reser oftast, precis som Karin och Lasse, i sällskap om två personer. Bland de utländska turisterna kommer flest från Tyskland, Danmark, Norge och Storbritannien. De populäraste attraktionerna i staden är Dunkers kulturhus, Helsingborg Arena, Fredriksdal och Sofiero.

Blommorna från 10 000 rhododendronbuskar sprider sin färgprakt i rabatter och raviner på turistmålet Sofiero från mitten av maj till början av juni.                                                                                 

Just Sofiero har Karin Nyrén Karlsson skrivit upp på en kom ihåg-lapp tillsammans med annat hon skulle vilja se och göra här i Helsingborg. Strandpromenaden, Kärnan, Pålsjöbaden och Zoégas är några av de andra punkterna. Hanna Myrbäck från Helsingborgs stad guidar och visar på en karta var de olika platserna ligger.

- Mest av allt vill vi strosa omkring och se staden, känna pulsen. Mitt första intryck är att det finns många vackra gamla hus att titta på och det tycker vi om, säger Karin Nyrén Karlsson.

Vad var det som gjorde att ni valde Helsingborg?

- Det är inte så långt för oss att köra hit, här finns fina hus och mycket att se och göra. Det är de kriterierna vi har när vi väljer vart vi ska ta oss, säger hon.

Fler övernattningar och fler arbetstillfällen

Under 2016 genomfördes 761 314 övernattningar på stadens hotell, stugbyar, vandrarhem och campingar. Det är den högsta siffran någonsin och en ökning med närmare 7,5 procent jämfört med 2015. Och tillsammans spenderade turister 4,94 miljarder kronor i Helsingborg.

Helsingborgs stads enhet för turism- och destinationsutveckling arbetar aktivt både för att få hit fler besökare och för att få dem att känna sig välkomna i staden.

- Vi vill att det ska finnas mycket att uppleva för den som besöker Helsingborg och att fler ska besöka oss. Men det är också viktigt för oss att ge våra besökare det bästa bemötandet när de väl är här, säger Emma Håkansson, turistchef i Helsingborgs stad.

Besöken på Fredriksdal muséer och trädgårdar ökade med 12,5 procent till 130 500 besök 2016.

Enligt beräkningar för 2016 generade besöksnäringen 3 650 helårsarbeten i Helsingborg spritt över samtliga branscher. Detta innebär en ökning med drygt 6 procent jämfört med 2015.

Inom besöksnäringen anställs många yngre och personer med utländsk bakgrund. Enligt de senaste siffrorna har drygt 40 procent av samtliga anställda inom hotell- och restaurangföretagen i Helsingborg utländsk bakgrund och över 32 procent är 24 år eller yngre.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll