Gå direkt till innehåll
Det här elskåpet på Kolmätaregränden har en bild tagen omkring 1910 som föreställer gränden.
Det här elskåpet på Kolmätaregränden har en bild tagen omkring 1910 som föreställer gränden.

Blogginlägg -

Se det gamla Helsingborg på stadens elskåp

Nu har Helsingborgs historia flyttat in på elskåp runt om i stadskärnan. Tanken är att bilderna ska lyfta stadsmiljön samtidigt som de motverkar klotter.

Trista, grå elskåp, ofta täckta med klotter. Det är ett minne blott i Helsingborgs centrum. Nu har elskåpen fått ny skrud som både är trevlig att titta på och gör det mindre intressant att klottra på skåpen. Jill Paulsson som är cityutvecklare arbetar med projektet tillsammans med Helsingborgs cityförening.

– En enfärgad yta fungerar som en slags canvas och bjuder in till att klottra på, eller tagga och bomba som det också kallas. Vi har enorma kostnader för att sanera allt klotter. Så nu provar vi att täcka elskåpen med historiska bilder från staden. Vi har även haft mycket bra möten med konstnärer och profiler inom graffitikulturen för att få bättre insyn och förståelse för hela grejen med just bombandet. Nyfikenhet, dialog och nätverksbyggande öppnar dörrar och kan lösa många utmaningar, säger hon.

Varför är det så viktigt att motverka klotter?

– Vi vet att klotter minskar känslan av trygghet i ett område så därför behöver vi jobba för att få bort det.

Efter att de första elskåpen piffats upp med historiska bilder tog Helsingborgs Dagblad kontakt med staden för att samarbeta i projektet.

– De har ju ett enormt bildarkiv och de bilderna skulle kunna användas på elskåpen, säger Jill Paulsson.

Men det är inte bara historiska bilder som pryder elskåpen. En del skåp, till exempel på Söder, har målats av streetart- och graffitikonstnärer under Art Street-festivalen. På södra delen av Kullagatan har fastighetsägarna arbetat ett par år med ett liknande projekt där man på elskåpen använder nutida, färgglada bilder med olika motiv från Helsingborg. Och reaktionerna på de uppiffade skåpen har bara varit positiva.

– Folk har hört av sig till kontaktcenter och sagt att de tycker skåpen är fina. Fastighetsägarna är också nöjda, och även Öresundskraft som äger en del av skåpen och är en av våra samarbetspartners i projektet, säger Jill Paulsson.

Hur väljer man rätt bild till skåpen?

– Vi arbetar med mikroidentiteter i city och försöker hitta och framhäva områdenas identitet och själ för att ta reda på vad som passar bäst. Är det en historisk bild ska den helst föreställa området där skåpet står. Vi hoppas kunna få in skåpen i appen Guide Helsingborg också, då skulle man kunna gå omkring i staden och titta på skåpen och samtidigt läsa och höra vad bilderna föreställer, säger Jill Paulsson.

För mer information: 

Jill Paulsson, cityutvecklare: 0723-85 05 61

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55