Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​​Brexit berör Skåne

Uppdatering 2018-12-11, klockan 09:30

Den idag planerade omröstningen om övergångtalet uteblir efter ett uttalande av premiärminister Theresa May igår. Ett nytt datum för omröstningen är inte satt.

Theresa May förväntas åka till Bryssel på det planerade toppmötet (Europeiska rådet, stads- och regeringscheferna i EU) torsdag och fredag för att samtala om situationen.

I en tweet från Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, meddelade han att EU inte är beredd att omförhandla avtalet men att de vill gärna underlätta ratificeringen. EU förbereder sig även för att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal.

Igår meddelande även EU-domstolen att det går att ångra åkallandet av artikel 50, det vill säga att ett medlemsland lämnar EU. Det betyder att Storbritannien i princip kan ångra sig gällande Brexit

Imorgon den 11 december ska det brittiska underhuset rösta om det övergångsavtal som ska gälla vid skilsmässan mellan EU och Storbritannien. Avtalet spelar stor roll för om det blir en mjuk Brexit eller en hård Brexit. Hur resultatet än blir lämnar Storbritannien EU den 29 mars - såvida inget oväntat händer. Något som är säkert är att Brexit spelar stor roll för Skåne, både för privatpersoner och för näringslivet.

– Det här avtalet är något bra! Det skulle garantera arbetsro och mer tid att förhandla fram en permanent lösning om vilken framtida relation EU och Storbritannien ska ha. Går det inte igenom ökar sannolikheten för en ”hård Brexit” eller ”no-deal Brexit”. Situationen blir då mer osäker både för företag och för privatpersoner, speciellt för de 100 000 svenskar som idag bor i Storbritannien, säger Karin Falk, samordnare vid Europa Direkt Skåne Nordväst.

EU:s inre marknad är världens största frihandelsområde och världens näst största ekonomi. Omkring 65% av den svenska varuexporten går till länder inom EU vilket motsvarar 20% av Sveriges BNP.

– Idag är det i princip samma sak att handla med Storbritannien som att handla inom Sverige. Framöver kommer det antagligen att bli både dyrare och krångligare att handla med Storbritannien. För skånska företag kan mer administration, besvärligare logistik och olika avgifter kan bli aktuellt, säger Karin Falk.  

Enligt Kommerskollegiums beräkningar understödjer Sveriges export till Storbritannien 66 000 sysselsatta i Sverige. Detta gör Storbritannien till den femte viktigaste handelspartnern för sysselsättningen i Sverige.

– Det handlar omkring 1000 små och medelstora företag i Skåne berörs direkt av Brexit och kommer att behöva göra sin ”Brexitläxa” och se över sina handelsrelationer med Storbritannien säger Karin Falk.

Vägvalet Storbritannien står inför kommer även att påverka privatpersoners relation med Storbritannien.

- Utan avtal kan det påverka hur enkelt det blir att åka dit på semester. De svenskar som idag vistas i Storbritannien har den möjlighet tack vare EU-regler, säger Karin Falk. 

Vad händer om avtalet inte går igenom den 11 december?

– Det är oklart! Från EU:s sida är det slutförhandlat och det är inte aktuellt med ett nytt avtal. Däremot kan ett nytt omröstningsförsök, ett nyval, en ny folkomröstning om Brexit eller i värsta fall en ”no deal Brexit” bli av. Det kan vara så att de brittiska parlamentsledamötena behöver ett mer upplevt krisläge för att enas. Vad som än händer så måste Sverige, och de skånska företagen förbereda sig för Brexit i mars, säger Karin Falk.

Mer information
Karin Falk, samordnare vid Europa Direkt Skåne Nordväst, 073-153 27 50
Jenny Tellström, samordnare vid Europa Direkt Skåne Nordväst, 070-864 59 10

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55