Gå direkt till innehåll
Extratjänst på förskola hjälper dem in på arbetsmarknaden

Nyhet -

Extratjänst på förskola hjälper dem in på arbetsmarknaden

När Ghufran Diyab kom till Sverige fick hon höra att svenskar var kyliga och att hon skulle få svårt att komma in i det svenska samhället. Idag jobbar hon som barnskötare på en av stadens förskolor. "Här är bra stämning och vi hjälper varandra. Vi som jobbar har en annan bild av det svenska samhället och förstår bättre hur det fungerar", säger Ghufran Diyab.

Barnskötaren Raged Melhem har en extratjänst på Salladsgatans förskola i Bårslöv sedan ett år tillbaka och det går inte ta miste på hennes entusiasm.

– Jag har fått kollegor och jag har fått vänner. Vi är som en enda stor familj här. Mina kollegor frågar hur det är med mig. Har jag något problem hemma kan jag prata med kollegorna om det, säger hon.

Raged Melhem kom till Sverige från Irak för fem år sedan. Både Raged själv och förskolepersonalen har märkt hur hon gjort stora framsteg med svenskan sedan hon började på förskolan.

– Kontakten med personalen, föräldrarna och barnen har betytt jättemycket för mig. Jag lär mig nya ord hela tiden, säger Raged Melhem.

– Det ger en sådan direkt effekt att få träna språket i vardagliga situationer, säger Maria Eriksson, förskolechef på Salladsgatans förskola.

Raged Melhem menar att svenska språket är nyckeln för att komma in i samhället. Hon tycker nya svenskar bör våga prata svenska och uppskatta att bli rättade.

– Du har varit tydlig med att du vill bli rättad, det är jättebra. Många svenskar kan annars tycka det är känsligt att rätta den som talar, säger Maria Eriksson.

Vad har det gett er på Salladsgatans förskola att anställa personer via extratjänster?

– Det berikar oss och ger en mångfald i personalstyrkan. Det innebär knappt något extra jobb alls och ger så mycket. Jag har lärt mig otroligt mycket. Kan vi se till att nya svenskar får en bra bild av det svenska arbetslivet tycker jag att det är värt mycket, säger Maria Eriksson.

– Jag trivs jättebra här. Jag hoppas att jag ska få stanna. Det är viktigt hur man tänker. Framtiden är inte mörk, den är ljus, säger Raged Melhem.

Marah Kadoura pluggade förr till biomedicinsk tekniker i Syrien tills kriget kom och jobbar även hon på Salladsgatans förskola i Bårslöv.

– Jag trivs här. Jag har en jättebra relation till alla i personalen. Jag trivs bra med barnen också. Barnen brukar säga till mig att jag inte får gå hem, säger hon och spricker upp i ett leende.

– Den finaste känslan är att vara en del av deras trygghet, säger kollegan Ghufran Diyab.

Ghufran och Marah har lärt barnen med svenska som modersmål uttryck på arabiska, exempelvis ordet habibi, som betyder ”min älskling”.

– Både svenska och arabiska barn säger det till varandra nu. Barnen frågar hela tiden vad olika saker heter på arabiska, berättar Marah Kadoura.

Kollegan Annette Vuorisalo säger att när Marah är sjuk en dag så märkts det:

– Marah är helt underbar med barnen. Hon har egna idéer och ett driv. Ibland har vi barn som mest pratar arabiska, då hjälper Marah oss att förstå. Hon är en del av oss, säger hon.

Ghufran Diyab läste till IT-ingenjör i Syrien och trivs även hon med jobbet som barnskötare i Bårslöv. Innan de två kollegorna kom ut i arbete hade de fått höra att svenskar var kyliga och ensliga, fördomar som raderats på Salladsgatans förskola.

– Våra kollegor är sociala, snälla och omtänksamma, säger Ghufran Diyab.

De utländska medborgare i Sverige som väntar på besked om uppehållstillstånd får inte läsa SFI. Ghufran och Marahs tips till dessa personer är att själva försöka lära sig svenska genom att läsa tidningar, titta på Youtube och lyssna på radio.

– Man lär sig också mycket av att prata med folk. Jag tror att man måste våga prata för att integreras i samhället. Gör man aldrig fel lär man sig inte, säger Ghufran Diyab.

– När du söker jobb i Sverige, måste du vara aktiv. Jobben kommer inte bara till en, säger Marah Kadoura.

Hon vill läsa till tandläkare framöver.

– Om du sätter upp ett mål så kan du nå det, säger Marah Kadoura och får medhåll av Ghufran Diyab:

– Min dröm är att fortsätta med mina studier och bli tandläkare. Man måste vara optimist. Om du kämpar kan du nå dina drömmar, säger hon.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55