Gå direkt till innehåll
Marinbiologernas råd – så kan du hjälpa livet i havet

Nyhet -

Marinbiologernas råd – så kan du hjälpa livet i havet

Helsingborgs stads marinbiologer håller koll på livet i Öresund. Varje år mäter de miljögifter och räknar smådjur på botten. Men du kan också hjälpa livet i havet, genom att till exempel tömma poolen i avloppet.

Utvecklingen i Öresund tycks gå både åt rätt och åt fel håll. Å ena sidan minskar miljögifterna och övergödningen, men å andra sidan går vissa arter av sjöstjärnor, ormstjärnor och koraller tillbaka.

– Vi ser denna oroande utveckling i våra marina naturreservat, säger miljöstrateg Stina Vuksan Bertilsson på Helsingborgs stad.

Helsingborgs stads marinbiologer åker ut med forskningsfartyget Sabella för att undersöka djurlivet på havsbotten.

– Vi ser om det blir fler eller färre djur från år till år och om det finns arter som försvinner eller tillkommer. Eftersom vi tar dessa prover år efter år kan vi bilda oss en uppfattning om vad som händer i Sundet.

Bottenproverna tas med en slags skopa som sänks ned till havsbotten. I det marina naturreservatet Grollegrund utanför Domsten tas proverna på 30-45 meters djup. I sydliga reservatet Knähaken utanför Rydebäck tas proverna på 30 meters djup.

Utöver bottenproverna mäter marinbiologerna också halterna miljögifter bland annat i musslornas skal.

Vad kan vi som bor i Helsingborg göra för att underlätta för livet i havet?

– Vi kan använda naturliga produkter istället för kemikalier när vi städar.

Har vi en pool bör vi pumpa ut poolvattnet i fastighetens eget avlopp, så att vattnet går till reningsverket.

– Vi ska inte släppa ut poolvattnet i gatan. Man kan tänka på dagvattenbrunnarna och deras rör som en bäck, som ofta rinner rakt ut i havet, säger Stina Vuksan.

Varför ska vi bry oss om livet i havet?

– Havet är en av de största tillgångarna vi helsingborgare har. Självklart ska vi kunna gå ut och håva räkor och fånga krabbor med våra barn även i framtiden. Ett levande hav skapar upplevelser för oss människor och mat vi kan ta med in på borden, säger Stina Vuksan Bertilsson.

Att bevara den biologiska mångfalden kan hjälpa oss människor i en ständigt föränderlig värld.

– Vi kan aldrig veta vilka utmaningar som vi utsätts för i framtiden. Ett samhälle med en hög artrikedom är mindre känslig för katastrofer, säger Stina Vuksan Bertilsson.

Fakta: trålförbud gav rikt djurliv

Sedan 1930-talet har det varit förbjudet att fiska med trål i Öresund. Det verkar ha fredat växt- och djurlivet i Sundet och gjort det till en tillflyktsort för fisk och fåglar. Med jämna mellanrum syns atlantfågeln havssula utanför Helsingborg och i september siktades ett stim med tonfisk, en fiskart som varit försvunnen från våra vatten sedan 1960-talet.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55