Följ Helsingborgs stad

Action Helsingborg - ny plattform för att stötta lokalt engagemang

Pressmeddelande   •   Apr 08, 2020 14:30 CEST

Det är tuffa tider just nu. Därför kraftsamlar Helsingborg så att företagen och samhället ska klara sig ut på andra sidan krisen. Satsningen Action Helsingborg innehåller flera delar som möjliggör för företagare att få stöd och för helsingborgare att bidra.

Action Helsingborg är en digital mötesplats där alla kan hitta ett sätt att göra en insats. Den vilar på sex ben där några är nya och skapade direkt med anledning av coronavirusets konsekvenser. Andra delar finns sedan tidigare i stadens verksamhet. De sex benen är Näringslivsfonden corona, Crowdfunding Helsingborg, Företag för företagVårdhjälpen, Engagera dig och Visionsfonden.

En av de nya delarna är Näringslivsfonden corona som kan stötta med pengar och coachning när någon har en idé som kan hjälpa det lokala näringslivet. Helsingborgs stad avsätter till att börja med en miljon kronor till fonden.

- För att vi effektivt ska kunna stötta det lokala näringslivet behövs många pusselbitar. Vi vill att bra idéer från företag, invånare och organisationer ska kunna omvandlas till konkreta åtgärder som gör skillnad. Ibland är det en liten summa pengar som kan få idén att gå från att vara en idé till att bli en konkret aktivitet. Vi vill kunna möjliggöra det med fondens pengar, säger Annette Melander Berg, näringslivsdirektör.

En del idéer som kommer in den här vägen kommer att ha förutsättning att växa och utvecklas ännu mer. I dessa fall finns möjlighet att ta idén vidare i H22 Accelerator, ett samarbete mellan Helsingborgs stad och tech-hubben HETCH.

- Vi befinner oss just nu i ett läge där innovationskraften i samhället är stor och människors idéer är många. Detta måste vi ta tillvara på. En del av initiativen vi ser runt omkring oss löser ett brinnande behov här och nu. En del initiativ har potential att växa. Därför tar vi tillfället i akt att skapa en H22-accelerator som stöttar dem som beviljats medel ur näringslivsfonden, säger Johan Crafoord-Larsen från HETCH.

- H22-acceleratorn är ett långsiktigt samarbete och kommer att utvecklas under flera år för att bidra till näringslivets utveckling i vår stad, och vi lanserar den nu i och med att staden inrättar en näringslivsfond. Jag tror att kombinationen av näringslivsfonden och H22-acceleratorn kommer att förverkliga många goda idéer och även skapa nya bolag, säger Soraya Axelsson, projektchef H22.

Crowdfunding Helsingborg är ett nytt sätt för invånarna att snabbt och enkelt stötta lokala företag genom donationer, i samarbete med H22-partnern FundedByMe.

- Den här lösningen gör det lättare och smidigare att stötta de enskilda firmorna och de mindre företagen. Vi hoppas att andra kommuner och aktörer ska hoppa på detta så att fler företagare får den här möjligheten till stöttning, säger Simon Wikstrand, marknadschef på Helsingborgs stad.

Företag för företag är en arena för delande av resurser, kompetens och idéer. Här finns redan företag som börjat donera sin tid till behövande företag. Med Vårdhjälpen kraftsamlar vi tillsammans med Region Skåne genom att skapa möjlighet att donera skyddsutrustning eller ställa om produktion för tillverkning av sjukvårdsmateriel. Det kan också handla om att engagera personer med vårdutbildning eller personer inom serviceyrken till verksamheter där de behövs i coronatider. I Engagera dig samlar vi några redan etablerade satsningar för den som vill bidra med något till samhället, som appen Nyby och Volontärcenter. En annan del av Action Helsingborg är Visionsfonden som även denna är etablerad sedan tidigare. Genom denna stöttas modiga initiativ som kan förändra och utveckla Helsingborg.

- Action Helsingborg är ett kraftfullt komplement till de åtgärder som presenterats tidigare. På det här sättet möjliggör staden att goda idéer får utvecklas och bli till konkret nytta för näringsidkare och samhället i stort, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Läs mer på action.helsingborg.se.

För mer information

Annette Melander Berg, näringslivsdirektör Helsingborgs stad: 0722-27 17 14

Simon Wikstrand, marknadschef Helsingborgs stad: 0733-18 15 58

Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande: 042-10 50 87

Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.