Gå direkt till innehåll
 Valhall park.Husna,14, har gått i svensk skola och pratar flytande svenska. Hon kommer iklädd sin ”Sverige pyjamas” till Migrationsverket när de ska få sitt beslut. Efter 11 månader i Sverige blir de utvisade till Tyskland. Fotograf: Anna Bank/
Valhall park.Husna,14, har gått i svensk skola och pratar flytande svenska. Hon kommer iklädd sin ”Sverige pyjamas” till Migrationsverket när de ska få sitt beslut. Efter 11 månader i Sverige blir de utvisade till Tyskland. Fotograf: Anna Bank/

Pressmeddelande -

Andraplats för Kulturmagasinets samtidsokumentation ”På flykt”

Kulturmagasinet i Helsingborg tilldelas andrapris för sin dokumentation ”På flykt”, där de under ett år har följt nyanlända i nordvästra Skåne. Priset delas ut av DOSS* (Dokumentation av Samtida Sverige) för tredje året. Ett pris med syfte att inspirera, lyfta och uppmuntra till samtidsdokumentationer.

Vinnare blev Stockholm stadsmuseum med ”Stadsmuseet på plats - Österberga”. På tredje plats kom Sjöhistoriska museet med dokumentationen ”Jag räddar liv”. På andra plats kom alltså Kulturmagasinet från Helsingborg med ”På flykt”.

Hösten 2015 sökte 163 000 människor asyl i Sverige. Trycket blev stort och många fastnade i asylprocessen som drog ut på tiden. I mars 2016 kom en ny lagstiftning som innebar att alla kommuner skulle ta emot nyanlända. Helsingborg blev anvisade 228.

Med dokumentationen ”På flykt” ville Kulturmagasinet dokumentera hur denna internationella händelse utspelats lokalt i nordvästra Skåne. Hur var det att komma till Sverige hösten 2015? Varför flydde man? Hur såg vardagen ut för nyanlända som kom till Helsingborg? Målet med projektet var att samla in och bevara dessa historier för eftervärlden och för familjernas barn som senare i livet kan söka sin historia. Resultatet blev ett urval om 500 bilder, 48 observationer från fältet, tio transkriberade djupintervjuer, en mängd ljudfiler och olika föremål.

Jurymedlem Anna Fredholm från Armémuseet i Stockholm säger följande om dokumentationen På flykt:

– Det jag vill framhålla som särskilt bra med projektet är att medarbetarna på ett lyhört och inkännande vis följde sina informanter och anpassade dokumentationens upplägg successivt efter deras verklighet.

Kulturmagasinets Anna Bank om utmärkelsen:

– Det känns såklart roligt att vi fått pris. Det är ett sätt att uppmärksamma det viktiga arbetet med samtidsdokumentationer som bedrivs vid många museer. Vi behöver bredda vilka historier som vi bevarar för framtiden och få fler att känna sig representerade.

* DOSS är Dokumentation av Samtida Sverige. Ett nationellt nätverk för samtidsdokumentation som vänder sig till alla som arbetar med uppdraget i museer och arkiv. I nätverket ingår många etnologer, fotografer och arkivarier och andra som arbetar med samtidsdokumentation vid landets museer och arkiv.

Kontaktpersoner

Anna Bank, fotograf kulturmagasinet Helsingborg. 070-617 45 20 eller anna.bank@helsingborg.se

Birgitta Witting, antikvarie kulturmagasinet. 042-10 45 58 eller birgitta.witting@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55