Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Arbetet för en bättre badvattenkvalitet ger effekt

Snart är det badsäsong och idag har Havs- och vattenmyndigheten släppt årets klassificering av EU-bad i Sverige. I Helsingborg kvarstår avrådan från bad på Fria bad, men Hittarp har uppgraderats till en badplats med tillfredsställande badvattenkvalitet. Det är första gången myndigheten omklassificerar ett EU-bad och det är ett direkt resultat av Helsingborgs stads åtgärder förra året.

Havs- och vattenmyndigheten släppte sin klassificering för EU-bad idag. Klassificeringen baseras på badvattenprover tagna under åren 2013-2016. EU-badet Hittarp i Helsingborg har tidigare klassificerats med dålig badvattenkvalitet på grund av återkommande otjänliga vattenprover.

Under våren 2016 genomfördes en omfattande badvattenutredning i Helsingborg för att ta reda på varför vi har haft dåligt badvatten på två av våra badplatser. Den visade bland annat på felkopplingar i ledningar vid Hittarps bad som staden och NSVA har åtgärdat. Badsäsongen 2016 tog vi 9 vattenprover varav endast ett fick analysresultatet ”tjänligt med anmärkning”, medan övriga var ”tjänliga”. Därmed bedömdes åtgärderna ha haft en effekt.

- Det är glädjande att de åtgärder som har gjorts nu ger effekt i form av en bättre badvattenkvalitet i Hittarp. Vi fortsätter vårt arbete men måste tyvärr fortsätta avråda från bad hela säsongen på Fria bad, oavsett vad årets aktuella prover och provtagningsresultat visar, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen.


EU-bad
Inom EU registrerar vi större offentliga bad som EU-bad. I Helsingborg har vi 11 EU-bad under badsäsongen 2017. På EU-baden kontrollerar vi badvattnet regelbundet och enligt vissa regler. Skyltar som visar kvaliteten på badvattnet finns på alla EU-bad. EU:s klassificering av badvattnet baseras på prover tagna under 2013-2016.


Läs mer om Helsingborgs badplatser på: helsingborg.se/badplatser.


För mer information kontakta:
Elisabet Lindberg, strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen
Tel: 042-10 25 39, e-post: elisabet.lindberg@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på Helsingborg2035.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll