Gå direkt till innehåll
Illustration: Mimmi Kimming
Illustration: Mimmi Kimming

Pressmeddelande -

Bergtagna känslor och poesismällar

Diktarkonsten kan verkligen ges olika uttryck. Det bevisar Helsingborgs bibliotek och Helsingborgs Konserthus när man arrangerar boksamtal som leder till musik, i samma veva som Dunkers kulturhus ordnar nervkittlande Poetry Slam.

Bergtagen i ord och ton

Helsingborgs bibliotek besöker Konserthuset vid tre tillfällen under hösten 2019 och vintern 2020 för boksamtal inför det som kallas romankonserter. Det betyder att man samtalar om en roman som ligger till grund för en kommande konsert. En bibliotekarie från Helsingborgs bibliotek leder samtalet och publiken kan välja att delta och komma med inspel eller bara lyssna.

Det sista samtalet i serien handlar om Thomas Manns roman Bergtagen. I boken besöker den unge Hans Castorp sanatoriet Berghof. Besöket blir oväntat sju år långt, eftersom Hans själv visar sig vara sjuk.Vistelsen på Berghof ger honom nya perspektiv på livet, bland annat genom mötet med författaren Settembrini. Han blir också förälskad i den vackra Claudia Chauchat.

Boksamtalet sker fredag 14 februari 16.00 i Markelius på Helsingborgs Konserthus och har fri entré.

Mycket känslor och dramatik alltså, som Helsingborgs Symfoniorkester, barytonsångaren Michael Nagy och dirigenten Stefan Solyom omsätter i musik. Det betyder ett program som ser ut så här:

Jacques Offenbach Ouvertyr ur Orfeus i underjorden
Charles Gounod Valentins aria ur Faust
Franz Schubert Der Lindenbaum
Claude Debussy En fauns eftermiddag
Giuseppe Verdi Förspel ur Aida
Gustav Mahler Der schildwache Nachtlied
Georges Bizet Toreadorarian ur Carmen
Richard Wagner Ouvertyr ur Tannhäuser

Den bergtagna konserten ges på Helsingborgs Konserthus torsdag 27 februari 19.00

Poetry Slam

Litteratur mer på utandning blir det när den unga poeten Mimmi Kimming anordnar Poetry Slam i RumEtt på Dunkers kulturhus.

Poetry Slam är en tävling i ord. Poeten läser själv en dikt som ska vara max 3 minuter och 9 sekunder lång. Dikten kan vara på vilket språk som helst. Deltagarna är mellan 15 och 25 år, men publiken får vara hur gammal den vill.De tävlande bedöms sedan av en jury som väljs slumpmässigt ur publiken. Tidsöverdrag eller användande av rekvisita ger poängavdrag.

Allt kan hända vid de fyra tillfällen som ges, vilka är
14 februari 18.00, 20 mars 18.00, 17 april 18.00 och 8 maj 18.00

Anmälan till tävlingen görs till dunkers.rumett@helsingborg.se

Fri entré.

Presskontakt
Tommy Esbjörnsson
042 10 49 04
tommy.esbjornsson@helsingborg.se

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55