Gå direkt till innehåll
Skylten i mitten signalerar att du närmar dig en cykelöverfart. Den ser precis ut som herr gårman, fast på cykel.
Skylten i mitten signalerar att du närmar dig en cykelöverfart. Den ser precis ut som herr gårman, fast på cykel.

Pressmeddelande -

​Bilar ska stanna för cyklister vid 20 nya cykelöverfarter i Helsingborg

I sommar har vi skapat 20 nya cykelöverfarter och därmed dubblerat antalet till runt 40 cykelöverfarter i Helsingborg. Cykelöverfarter ger cyklister bättre framkomlighet längs stadens cykelvägar. Vid en cykelöverfart ska den som kör bil stanna för den som cyklar, precis som för gående vid ett övergångsställe. Det är lag i Sverige sedan 2014 som många inte känner till och nu när vi skapar allt fler cykelöverfarter vill vi därför uppmärksamma det.

Det är alltså cyklisten som ska bli framsläppt när den möter en bil vid en cykelöverfart. Vid alla ny- och ombyggnader säkrar vi cykelöverfarter med en upphöjning, tydliga vägmarkeringar och skyltar på plats i form av herr gårman, fast på cykel. Vi arbetar successivt med att skapa och säkra fler cykelöverfarter i staden. Det är först och främst en framkomlighetsåtgärd för cyklister men ökar trafiksäkerheten på sikt för alla som rör sig i respektive område. De 20 nya platser som tillkommit har tidigare varit upphöjda passager som nu målats och skyltats till cykelöverfarter.

   - Vi ser stor skillnad på trafikflödet i de områden där vi har haft cykelöverfarter under en längre tid. Det gäller till exempel Viskstråket där vi har fem cykelöverfarter sedan ett par år tillbaka. Där blir det tydligt att både bilister, cyklister och gående blir mer uppmärksamma och tar större hänsyn till varandra vilket sänker hastigheten och ökar säkerheten för alla som rör sig i området, säger Markus Nilsgart, trafikingenjör på stadsbyggnadsförvaltingen.


För mer information, kontakta:
Markus Nilsgart, trafikingenjör på stadsbyggnadsförvaltingen
Telefon: 042-10 33 08, e-post: markus.nilsgart@helsingborg.se

Oscar Grönvall, trafikchef på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon: 042-10 36 81, e-post: oscar.gronvall@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55