Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bra studiero viktigt för Helsingborgs stads skolor

Med rätt åtgärder kan elevernas studiero bli bättre. Det slår skol- och fritidsförvaltningens andra delrapport om studiero i skolan fast.

En första delrapport om skolornas studiero gavs till nämnden i maj 2017. I den fortsatta utredningen har elevernas och lärarnas synpunkter hämtats in och blivit analyserade. Resultatet har nu kommit i en andra delrapport.

Alla elever ska ha lika bra studiero

Slutsatserna i rapporten visar att det förekommer skillnader i studiero mellan stadens skolor men även inom skolorna. Eleverna störs av ungefär samma saker i klassrummen. Men det som skiljer är hur ofta elevernas studiero störs.

– Vi vill uppnå likvärdighet mellan stadens skolor och att alla elever har bra studiero. Här är rektorernas arbete viktigt samt att skolorna utifrån rapporten arbetar med olika åtgärder, säger Tony Mufic som är utbildningsdirektör på skol- och fritidsförvaltningen.

Rapporten lyfter även fram att elever som inte trivs i sin klass, känner sig stressade eller känner sig trötta under lektionen inte heller uppger att de har studiero i lika hög utsträckning jämfört med elever som inte störs i skolarbetet av detta.

Insatser ger resultat

Rapporten visar att tydliga förväntningar på vad eleven ska göra under lektionen, etablera ordningsregler i klassrummen samt anpassa arbetsuppgifter utifrån elevernas olika förutsättningar bidrar till en bättre studiero i klassrummet. Det är viktigt att varje skola gör sin egen analys och sätter in åtgärder utifrån vad den visar. Skol- och fritidsförvaltningen undersöker framöver hur olika delar av förvaltningen kan stötta skolorna i det fortsatta arbetet.

Studiero är viktigt för måluppfyllelse i skolan

Rapporten sätter också ljus på flera viktiga frågeställningar som bör få uppmärksamhet i framtiden. Den kanske viktigaste frågan rör sambandet mellan betyg och studiero i klassrummet. Hur pass viktigt är det för elevernas resultat och måluppfyllelse att de har studiero i klassrummet? Svaret på den frågan säger även något om hur mycket prioritet som ska ägnas åt arbetet med att förbättra elevernas studiero. En annan viktig fråga som bör undersökas på djupet handlar om hur elever och lärare vid stadens skolor uppfattar klassrumsmiljön.

– Det är viktigt med studiero för eleverna och en bra arbetsmiljö för lärarna i våra skolor. Med bra studiero har vi bra förutsättningar att öka måluppfyllelsen ännu mer, säger Christer Rasmusson som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg.

För mer information

Vill du veta mer är du välkommen att kontakta

Christer Rasmusson, (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Telefon: 073-231 13 11

epost: christer.rasmusson@helsingborg.se

Tony Mufic, utbildningsdirektör Helsingborgs stad

Telefon: 042-10 54 67

epost: tony.mufic@helsingborg.se 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55