Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bristande hantering av sekretessbelagda uppgifter

Två medarbetare på ett LSS-boende har under ett samtal pratat om känsliga och sekretessbelagda uppgifter. Vård- och omsorgsförvaltningen ser allvarligt på det inträffade och anmäler händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

I början av mars förde två medarbetare på ett LSS-boende ett samtal om en brukare som bor på ett annat LSS-boende. Den ena medarbetaren är anhörig till en brukare på det LSS-boende som samtalet handlar om. Då berättar den andra medarbetaren att hen har varit kontaktperson till en brukare där som är utåtagerande och vad som tidigare har skett. Hen uppger också namnet på brukaren och kollegan vet vem brukaren är.

Utredningen visar på brister gällande sekretesskyddade uppgifter och kan innebära en kränkning av den personliga integriteten. Sedan tidigare pågår ett arbete kring informationssäkerhet och hur arbetet med sekretess ska bedrivas.

Vi beklagar det som har inträffat även om det skedde i all välmening. Uppgifter om enskildas personliga förhållanden får inte spridas inom verksamheten till personal som inte har något med den enskilde att göra i tjänsten. Enhetschefen har haft samtal med berörd personal och gått igenom befintliga rutiner. För att förhindra att liknande inträffar igen går vi löpande igenom uppdaterade rutiner och blanketter kopplat till sekretess på verksamhetens arbetsplatsträff, säger Marie Strömberg, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

För mer information

Marie Strömberg, verksamhetschef för LSS-boende, vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg
Telefon: 0730-79 07 02
E-post: marie.stromberg@helsingborg.se

Maria Cederlund, kommunikatör, vård- och omsorgsförvaltningen
Telefon: 0732-31 59 06
E-post: maria.cederlund@helsingborg.se

Lex Sarah

Lex Sarah är det vardagliga namnet på bestämmelser som finns i socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) som innebär att medarbetare inom omsorgen har en skyldighet att rapportera missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom alla verksamheter som arbetar utifrån socialtjänstlagen (till exempel äldreomsorg och omsorg för personer med funktionsnedsättning). Efter internutredning beslutas om en anmälan enligt lex Sarah ska göras till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

IVO:s ansvar

IVO ska ta del av huvudmannens utredning och slutsatser beträffande händelseförlopp, möjliga orsaker och åtgärdsbehov. Om huvudmannens slutsatser framstår som rimliga och det inte finns några särskilda omständigheter avslutar IVO ärendet. Om lex Sarah-utredningen inte uppfyller lagens krav eller om det framkommer andra allvarliga brister öppnar IVO ett initiativärende. 

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55