Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bristande tillsyn på korttidsboende lex Sarah-anmäls

Vård- och omsorgsförvaltningen gör en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att tillsynen av ett barn på ett korttidsboende har brustit.

Händelsen inträffade på ett korttidsboende för barn och unga enligt lagen om LSS. Tillsynen har brustit så att barnet kunde lämna boendet och försvinna. Polisen larmades om händelsen och hittade barnet strax därefter. Barnet kunde återföras till boendet utan skador.

Händelsen har utgjort ett allvarligt hot mot barnets säkerhet och fysiska hälsa och anmäls enligt lex Sarah till IVO.

– Vi ser allvarligt på den här händelsen och har vidtagit åtgärder för att se till att tillsynen i verksamheten inte brister igen, säger Annika Andersson, omsorgsdirektör.

Enhetschefen för korttidsboendet har utarbetat en rutin gällande utevistelse i boendets trädgård och framtagning av boendets cyklar. Rutinerna har delgetts all personal i verksamheten så att risken för att barn lämnar verksamheten utan tillsyn minimeras och att något liknande inte ska kunna inträffa igen.

För mer information

Annika Andersson, omsorgsdirektör
Telefon: 0722 - 42 70 96
E-post: annika.andersson7@helsingborg.se

Heléne Bengtsson, kommunikatör, vård- och omsorgsförvaltningen
Telefon: 0708 - 32 89 64
E-post: helene.bengtsson@helsingborg.se

Lex Sarah

Lex Sarah är det vardagliga namnet på bestämmelser som finns i socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) som innebär att medarbetare inom omsorgen har en skyldighet att rapportera missförhållanden eller påtaglig risk för missförhållanden inom alla verksamheter som arbetar utifrån socialtjänstlagen (till exempel äldreomsorg och omsorg för personer med funktionsnedsättning). Efter internutredning beslutas om en anmälan enligt lex Sarah ska göras till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

IVO:s ansvar

IVO ska ta del av huvudmannens utredning och slutsatser beträffande händelseförlopp, möjliga orsaker och åtgärdsbehov. Om huvudmannens slutsatser framstår som rimliga och det inte finns några särskilda omständigheter avslutar IVO ärendet. Om lex Sarah-utredningen inte uppfyller lagens krav eller om det framkommer andra allvarliga brister öppnar IVO ett initiativärende. 

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55