Gå direkt till innehåll
Vi har alla ett ansvar att hålla avstånd på soliga uteserveringar och andra offentliga platser i sommar.
Vi har alla ett ansvar att hålla avstånd på soliga uteserveringar och andra offentliga platser i sommar.

Pressmeddelande -

Coronapandemin kräver gemensamt ansvar – håll ut och håll avstånd hela sommaren

En ny lag flyttar ansvaret för beslut om smittskyddsåtgärder på serveringsställen till kommunernas miljö- och hälsoskyddsnämnd. Serveringarna har fortsatt ansvar för att vi som är gäster kan undvika trängsel, men det stora ansvaret att hålla avstånd och skydda varandra i sommar har vi alla tillsammans i Helsingborg.

Från den 1 juli gäller en ny, tillfällig lag som flyttar ansvaret för beslut om smittskyddsåtgärder på serveringsställen från regionernas smittskyddsläkare till kommunernas miljö- och hälsoskyddsnämnder. Lagen gäller året ut och innebär att Helsingborgs stad vid behov kan agera snabbare för att förhindra smittspridning på serveringsställen, genom att besluta om åtgärder mot trängsel eller stängning.

– Stadens miljöinspektörer har sedan mitten av april gjort trängselkontroller på ett 70-tal serveringar i Helsingborg. Dialogen med företagen har varit positiv och många har tagit ett tydligt ansvar. Nu hoppas vi att det ska fortsätta så och att vi inte ska behöva fatta några drastiska beslut efter kontrollerna i sommar, säger Olu Lindström, avdelningschef på miljöförvaltningen i Helsingborgs stad.

Restauranger, caféer, barer och andra sommaröppna serveringsställen som vänder sig till och har sittplatser för allmänheten, har ansvar för att vidta åtgärder för att undvika trängsel. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att detta inte tar bort individens eget ansvar.

Serveringarna ska se till att gäster kan hålla minst en meters avstånd till andra sällskap, men varje helsingborgare eller besökare måste själv anpassa sitt beteende och ta ansvar för att faktiskt göra det. Folkhälsomyndighetens allmänna råd och det egna ansvaret för att hålla avstånd och ha god handhygien gäller inte bara på serveringar, utan på alla offentliga platser som till exempel badplatser, parker, kollektivtrafik och köpcentrum.

– Coronapandemin inte är över, men när solen skiner och semestern är igång är det ändå lätt att vi glömmer smittriskerna. Under sommaren är vi fler som rör oss i city och våra utomhusmiljöer. Det är en positiv utveckling för våra näringsidkare, men det kräver också ett stort ansvarstagande från alla. Om vi tar för lätt på situationen och slarvar med avståndstagandet finns det en stor risk att smittspridningen ökar, säger Dick Fredholm, kommunikationsdirektör i Helsingborgs stad.

Helsingborg har näst flest konstaterade fall av covid-19 i Skåne. För att påminna om det gemensamma ansvar som krävs har Helsingborg stad satt upp skyltar runt om i stadsrummet. Stränderna skyltas upp med information på både svenska och engelska för att även turister ska komma ihåg den pågående pandemin. Staden kommer också att göra ett större utskick till hushållen med tips om ”hemester” och råd om att möta sommaren i pandemitider.

Under början av juli lanserar stadsbyggnadsförvaltningen en karta på helsingborg.se som visar en uppskattning av hur mycket folk det är på olika badplatser när sidan besöks, baserat på antalet mobila enheter som finns i närheten av stadens wifi-nätverk. 

Badplatskartan ska ge en möjlighet att planera sitt strandbesök och undvika onödig trängsel genom att välja en strand som för dagen har lite färre besökare. Inga personuppgifter eller annan känslig information samlas in, eftersom tjänsten bara kan se antalet mobila enheter på en plats.


Presskontakter:

Olu Lindström, avdelningschef, Miljöförvaltningen i Helsingborgs stad
olu.lindstrom@helsingborg.se
042- 10 50 38

Dick Fredholm, kommunikationsdirektör i Helsingborgs stad
Dick.Fredholm@helsingborg.se
073-183 83 59

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55