Gå direkt till innehåll
Vera Primavera är en av de internationella street art-artisterna under årets ArtStreetHbg 15-21 juli 2019.
Vera Primavera är en av de internationella street art-artisterna under årets ArtStreetHbg 15-21 juli 2019.

Pressmeddelande -

Dags för ny färgexplosion på väggarna i Helsingborg

Mellan den 15 och 21 juli äger den tredje upplagan av street art-festivalen ArtStreetHbg rum. Fyra olika street art-konstnärer och en rad lokala artister sätter färg på fasader och elskåp på Söder i Helsingborg. Det blir också workshops, filmvisning, utställning på Kulturhotellet och paneldebatter om gatukonst i aktivitetsområdet i Stadsparken under veckan.

Två internationella och två lokala street art-konstnärer ska kreera på fyra olika platser på Söder. Men förutom att se konstnärerna skapa kan man också aktivera sig själv och kreera. Det blir flera workshops där du bland annat kan skapa själv med flera olika tekniker och bygga en ny stadsvandring. Det stora aktivitetsområdet finns i Stadsparken och härifrån utgår alla workshops. Här kan du få mer information om street art-festivalen eller bara hänga och snacka med likasinnade. Nära Stadsparken visar Kulturhotellet en utställning om gatukonst med verk av flertalet av de street art-konstnärer som satt färg på Helsingborg de senaste åren. 

— Nu är vi inne på tredje året av ArtStreetHbg och vi känner att vi verkligen etablerat konceptet hos allmänheten och de boende på Söder, vilket är väldigt glädjande. Det blir spännande att se vad årets fyra artister kommer att skapa. Nytt för i år är att vi lägger ännu större vikt vid våra workshops, filmvisningar och andra kringaktiviteter. Det är en satsning för att sprida gatukonsten till nya människor och aktivera helsingborgare i sin egen stadsmiljö, säger projektledare Fredrik Öjbro.

ArtStreetHbg vänder sig till alla: från gammal som ung, från världsmedborgare till Helsingborgare. Från premiäråret 2017, där fem olika street art-konstnärer smyckade olika fasader från bussterminalen på Helsingborgs central till studentboendet vid Furutorpsplatsen, har nio olika artister från alla delar av världen satt färg på nio olika platser på Söder. Jämte en stor mängd elskåp som målats av olika konstnärsgrupper och artister.

Under årets festival möter man: 
Vera Primavera. Hon är en erkänd gatu- och tatueringskonstnär från Ecuador. Hennes mission är att återta bilden av kvinnan i våra stadsrum, därför målar hon ofta kvinnor som förmedlar mystik, feminism och kraft. Hon målar på Kommissgatan 4 på Eneborg.

Amy Sol. Hon är en USA-baserad konstnär som målar kvinnliga figurer och naturmotiv med mjuka former och dova färger. Sol har medverkat vid flertalet av världens största gatukonstfestivaler, bland annat Thinkspace Los Angeles och PopWow Worlwide på Hawaii. Amy målar en vägg vid Övre Eneborgsvägen 29.

Tobias Kühl och Christoffer Erneholm är två Helsingborgs-lokala artister som får chansen att visa upp sig under #ArtStreetHbg 2019. Tobias Kühl är baserad i Helsingborg medan han studerar arkitektur vid Lunds Universitet. Han målar väldigt grafiska och fantasirika motiv med inslag av komik. Under #ArtStreetHbg målar han transformatorhuset mellan Övre Eneborgsvägen och Wieselgrensgatan. Christoffer Ernheholm är en lokal street art-artist som i år får chansen att ta steget ut på den stora scenen genom att måla trappan mellan Gasverksgatan och Sjöcronaplatsen på Söder.

Information om syftet med artstreet, fullständigt program och artistpresentationer finns på artstreethbg.se.
Det officiella Instagramkontot är: @ArtStreetHbg och taggen att följa är: #ArtStreetHbg

Evenemanget finns också på Helsingborgs stads Facebook-sida
https://www.facebook.com/events/549110655621377/

I appen Guide Helsingborg kan man gå ArtStreetHbg-rundan och lyssna till konstnärernas egna tankar om konstverken.

Arrangemangskontakt:
Fredrik Öjbro, projektledare, Kulturförvaltningen
fredrik.ojbro@helsingborg.se
0732-31 15 60

Presskontakt:
Max Lennartsson
max.lennartsson@helsingborg.se
0721-91 14 62

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55