Gå direkt till innehåll
Björkarnas grönska
Björkarnas grönska

Pressmeddelande -

​Delar av Drömljus blir permanenta inslag i stadens ljus

9-18 februari arrangerar Helsingborgs stad Drömljus, ett evenemang där staden fylls med spektakulära ljus- och ljudinstallationer. Delar av de ljusinstallationer som pryder staden under evenemanget lever vidare när Drömljus släcks ner.

Helsingborgs stad arbetar strategiskt och medvetet med belysning. Förutom att underlätta att hitta rätt nattetid så använder vi ljus för att skapa trygga, säkra och vackra miljöer på stadens gator, torg och i parker. Efter att Drömljus släcker ner finns ett antal nya ljusinstallationer kvar som delar i stadens permanenta ljussättning.

- Genom kreativ ljussättning lyfter vi fram byggnader, parker och torg på ett helt nytt sätt. Staden behöver leva dygnet runt och det är speciellt roligt att så många av Drömljus installationer lever kvar efter evenemanget, säger Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare.

- Bra belysning är en viktig faktor när vi arbetar med att skapa trygghet för alla som rör sig i Helsingborg. Drömljus sätter fokus på ljus och samtidigt som det är ett fantastiskt evenemang bidrar det till att utveckla det intensiva trygghetsarbete som pågår i staden, säger Christian Orsing, stadsbyggnadsnämndens ordförande.

En av de installationer som permanentas är Drömlampor, resultatet av ett projekt där barn från Närlunda fritidsgård och barn på plats under Närlundadagen skissat fram fantasifulla alster.

- Under 2017 har vi fördjupat oss i trygghet och identiteten på Söder. Tillsammans med ljuskonstnärerna Olsson & Linder fick Närlundabor möjlighet att skapa sina egna lampor som nu kantar deras väg till och från bostadsområdet, säger Josette Dahlin, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.

Några andra installationer som permanentas:

  • Bumling. Ateljé Lyktans ikoniska Bumling i XXXL utförande. Åtta bumlingar kommer att ingå i den permanenta ljussättningen av Mäster Palms plats.
  • Levi Jacobs. Under Drömljus ljussätter vi grafittikonstnären Levi Jacobs konstverk på Studenthemmets fasad på Bryggaregatan. Denna ljussättning kompletterar Helsingborgshem med en permanent installation med färg, form och ljus på fastighetens innergård.
  • M&M. Ny permanent ljussättning i de båda tunnlarna under Malmöleden.
  • Björkarnas grönska. En permanent installation förvandlar den grå betongmiljön i Campustunneln till ett grönskande björkvalv. Ett samarbete med Campus studenter.
  • Järnvägsgatan. Längs en del av stadens paradgata stoltserar nu 12 meter höga gatlampor i historisk design men med modern, avancerad ljusteknik. När ombyggnaden av Drottninggatan och Järnvägsgatan är helt klar pryder de höga gatlamporna hela sträckan från Gasverksgatan i söder till Konserthuset i norr.
  • Kejsarinnans nya kläder. Wihlborgs fastigheter AB gör en insats för stadens ljus genom att installera en permanent ljussättning av Moder Svea och gudarna Neptunus och Merkurius på taket på den mäktiga fastigheten Svea 7 på Järnvägsgatan.

Ett antal installationer är också gjorda för att kunna användas igen vid olika årstider eller tillfällen; Södra stjärnhimlen, Den snöande granen, The Cube, Vippfyr och The Door.

Läs mer om Drömljus och installationerna på: dromljus.se


För mer information kontakta:
Christian Orsing (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande
Tel: 0703-01 07 26, e-post: christian.orsing@helsingborg.se

Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare på stadsbyggnadsförvaltningen
Tel: 042-10 58 95, e-post: martin.hadmyr@helsingborg.se

Josette Dahlin, landskapsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen
Tel: 042-10 58 56, e-post: josette.dahlin@helsingborg.se


Om Drömljus
Med Drömljus vill vi trotsa vintermörkret och visa att staden lever under alla delar av året. Under Drömljus tio dagar bidrar internationella, nationella samt lokala ljuskonstnärer och designers med olika verk och installationer. De skapar nya inbjudande mötesplatser i hela stadsrummet, från Furutorpsplatsen i söder till S:t Jörgens plats i norr.

Pressträff och förhandstitt torsdag 8 februari klockan 17:30. Samling i entrén på Dunkers kulturhus.

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på Helsingborg2035.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll