Gå direkt till innehåll
Söderscen på Furutorpsplatsen är ett av alla nya samarbetsprojekt som görs på Söder.
Söderscen på Furutorpsplatsen är ett av alla nya samarbetsprojekt som görs på Söder.

Pressmeddelande -

Det bubblar av nya insatser på Älskade Söder

Trygghetsfrågan är viktig för Helsingborgs stad och grunden i arbetet med ”Älskade Söder”. Nu sker flera nya insatser: Söderscen på Furutorpsplatsen öppnar upp för invånare och föreningars initiativ, föreningar bidrar med städning och i höst kommer ordningsvakter att kunna tjänstgöra på allmän plats på Söder, för att bidra till en ännu tryggare upplevelse. Till råga på allt startar en ny podd under hösten, för att man ska kunna följa allt som händer på ”Älskade Söder”.

Ordningsvakter på allmän plats
Beslutet från Polismyndigheten kom förra veckan om att ordningsvakter får tjänstgöra på allmän plats på Söder för att medverka till att upprätthålla allmän ordning.

– Detta är i linje med den gemensamma långsiktiga strategin som gjorts i en samverkansöverenskommelse mellan staden och polisen i syfte att öka tryggheten och motverka kriminalitet, säger Elina Bratt, säkerhetschef i Helsingborgs stad.

Nu börjar arbetet med att se över hur bemanningen ska se ut efter sommaren. Målet är att ordningsvakter synligt ska röra sig inom området från och med i höst, som komplement till polisen, som också fått utökade resurser för Söder.

Söderscen – nyhet på Furutorpsplatsen
Just nu pågår aktivitetsplanering för Furutorpsplatsen under namnet ”Söderscen”, i samverkan mellan staden, föreningslivet, studenter med flera. Invånare får föreslå aktiviteter eller event som de vill göra där, och kan få bidrag till omkostnaderna. I juli startas Prova-på-tisdag och Lördagsyoga.

– Söderscen är en fantastisk satsning för att aktivera platsen och en arena för invånare och föreningar att själva få sätta sin prägel på Söder. Följ gärna @soderscen på Instagram eller Söderscen på Facebook för att ha koll på vad som händer framöver, säger Christina Wideland, programansvarig för Söderscen, stadsbyggnadsförvaltningen.

Älskade Söder – samverkan med föreningar och boende på söder
Föreningar, studenter och invånare hjälps åt för att öka trygghetskänslan på Söder. Bland annat bidrar Kurdiska kvinnoföreningen och Helsingborgs basket med extra städning under sommaren. Aktivering av platser, som inbjuder olika kategorier av människor att vilja vara på en plats under fler timmar på dygnet, ökar känslan av trygghet. Att få vara med och bidra ökar känslan av stolthet och skapar identitet.

– Detta är fantastiskt fina initiativ i att både aktivera området och påverka beteenden – helt i linje med vad platssamverkan står för, säger Hanna Candell VD för Helsingborg City, som också äger processen med Älskade Söder.

Älskade Söder är ett samlingsnamn för en massa åtgärder på Söder. Målet är att Purple Flag-certifiera området under hösten. Arbetsgruppen jobbar för fullt med en handlingsplan inom fokusområdena: Trygghet, Trafik, Plats och Utbud. Handlingsplanen kommer att bestå av konkreta åtgärder, som är tidsatta och ansvarsfördelade. Många aktörer är involverade: Helsingborg City, fastighetsägare, verksamhetsidkare, bostadsrättsföreningar/boende, föreningar, församlingar, studenter, förvaltningar inom staden och myndigheter.

– Grundstommen i vårt arbete med Älskade Söder är helt, rent, snyggt och tryggt. Avsikten är att Purple Flag-certifiera handlingsplanen innan årsskiftet, säger Ann-Charlotte Wedelsbäck, stadsutvecklingsstrateg på stadsbyggnadsförvaltningen och processledare för Platssamverkan Älskade Söder.

Ny podd i höst
För att kunna följa allt som händer startar en podd om Älskade Söder i höst. Här kommer olika aktörer som ingår i arbetet att dela med sig av vad som är aktuellt.

Mer om Söderscen: www.helsingborg.se/soderscen 
Helsingborgs stads arbete med Purple flag: www.helsingborg.se/purpleflag
Helsingborgs stads trygghetsarbete: www.helsingborg.se/tryggareplatser

Sedan 2019 pågår ett samverkansarbete på Söder för att lyfta stadsdelen, stärka området och utveckla stadsdelens identitet som en plats för multikultur, kreativitet och studentliv. Det är ett långsiktigt arbete som drivs i samverkan mellan Helsingborg City, Helsingborgs stad, Fastighetsägare och olika verksamheter i området. Processen är igång och målet är att stärka stadsdelen här och nu men framförallt på sikt.

För mer information, kontakta
Ann-Charlotte Wedelsbäck, stadsutvecklingsstrateg och processledare för Älskade Söder
Telefon: 0732-31 11 13, e-post: ann-charlotte.wedelsback@helsingborg.se

Hanna Candell, VD Helsingborg City
Telefon: 0768-99 85 85, e-post: hanna.candell@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55