Gå direkt till innehåll
Foto: Trasslet
Foto: Trasslet

Pressmeddelande -

​Dunkers lyfter fram det inre klimatet

Dunkers tema för året är hållbarhet. Ett tema som i vår bland annat lyfts genom djur- och naturfrågor i utställningen The Thin Line, om mångfald och grönt kulturarv genom Fredriksdalsutställningen Med känsla för grönt, om samhällsfrågor genom fotoutställningen På flykt och nu med arrangemang om vår personliga hållbarhet, vårt inre klimat.

Psykisk ohälsa och stress är idag något som påverkar vårt samhälle mer än vad dåtidens rökning och hjärt- och kärlsjukdomar gjorde. Nu bjuds skolor, lärare och allmänheten in till kulturuttryck som ställer frågan - hur kan vi hjälpa varandra?

- Som kulturinstitution ligger det i vårt ansvar att vara en arena för samhällsfrågor. Det finns många svåra frågor vi behöver undersöka som ett steg för att vi, samhället och vår värld ska må bättre. Kultur som fenomen är vårt verktyg för att öppna upp dialoger, hur vi kan stötta varandra, bemöta varandra rakare, lyssna på vår omvärld och slå hål på tabun som finns kring att söka hjälp, säger Irene Grahn, drama- och dansproducent på Dunkers kulturhus.

På temat hållbarhet och ämnet inre klimat ser du i vår:

Inkludering i vardag & berättande - Föreläsning och workshop med transaktivisten och serietecknaren Adrian Malmgren.
12 mars 16:30-17:15 (föreläsning), 17:45-19:45 (workshop)
Dunkers kulturhus, RumEtt

Sedan 2015 har Adrian turnerat land och rike runt för att prata om trans och queer. Målsättningen är att få åhörarna att förstå att om vi ska förändra världen så måste vi börja med oss själva. Genom sitt engagemang, sitt serieskapande, föredrag, workshops och utställningar har Adrian lärt ut och inspirerat på skolor och bibliotek runt om i landet. Denna föreläsning handlar om att komma ut ur garderoben och hur det hänger ihop med att se sig själv återspeglas i bilder och berättelser. Workshopen är en serietecknar-workshop på temat queer där deltagarna får lära sig att göra egna serier och karaktärer från grunden. Inspiration: adriantmalmgren.com

Kontaktperson: Adrian Malmgren, adrian.t.malmgren@gmail.com
Kontaktperson arrangemang RumEtt: Susannah Young, 0732-31 53 47

Mitt liv min rättighet – workshop om självkänsla och stress
14 mars 16:30-17:30
Dunkers kulturhus, RumEtt

Denna workshop är för alla som vill stärka sin självkänsla och lära sig att hantera stress i vardagen. Att forma sin egen identitet och göra livsval är en mänsklig rättighet. Hur vi kan göra det genom att stärka självkänslan och lära oss hanteras stress i vardagen berättar Johanna Salama från FreeZone. FreeZone är en förening som arbetar för att stärka barns och ungas rättigheter, främja psykisk hälsa och förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. Workshopen är gratis och kräver ingen föranmälan. Läs mer: freezone.se
Kontaktperson: Johanna Salama, FreeZone 0723-12 75 27

Trasslet – en förställning om hur det kan vara…
25 mars 16:30 föreställning och samtal för personal och allmänhet
1 april 10:00 och 13:00 Skolföreställning
2 april 10:00 skolföreställning
Från 14 år. Det finns bokningsbara worskhops kopplade till föreställningen. Dunkers kulturhus, teatersalen. Fri entré.

Trasslet är en 45 minuter lång musikföreställning skapad av projektet Säg det – sen gör det. Den bygger på intervjuer och material från våra medmänniskor, unga med psykisk ohälsa, pedagoger, psykologer, lärare och anhöriga som projektledarna har mött under 2018. Efter föreställningen följer ett samtal på ämnet.

Av och med: Hannah ”Hanutten” Harvigsson, Jan-Erik Sääf och Caroline Karpinska. Regi, scenografi och kostym: Karin Lindahl Oscarsson

Kontaktpersoner


Föreläsningar och workshops på RumEtt: Susanna Young Kronsell, koordinator på RumEtt Dunkers kulturhus. Susannah.Young@helsingborg.se eller 073-231 53 47.

Trasslet: Irene Grahn, Drama- och dansproducent Dunkers kulturhus. Irene.grahn@helsingborg.se eller
042-10 77 03.

Presskontakt: Dennis Nilsson, Pressansvarig kulturförvaltningen Helsingborg stad.
0732-31 50 78 eller dennis.nilsson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55