Gå direkt till innehåll
I årets upplaga av Öresundshuset är Helsingborgs stad huvudpartner tillsammans med Malmö stad, Lunds kommun och Region Skåne.
I årets upplaga av Öresundshuset är Helsingborgs stad huvudpartner tillsammans med Malmö stad, Lunds kommun och Region Skåne.

Pressmeddelande -

Gemensamma Öresundsfrågor lyfts för åttonde året under Almedalsveckan

För åttonde året i rad arrangeras Öresundshuset i Almedalen. Huvudpartners 2017 är Helsingborgs stad, Region Skåne, Malmö stad och Lunds kommun. I fokus står fyra så kallade Öresundssamtal, där gemensamma utmaningar och möjligheter inom infrastruktur och arbetsmarknad kommer diskuteras. Därutöver arrangerar Helsingborgs stad seminarier om digitalisering, forskningsbaserad skola och livskvalitet.

Målet med samarbetet är att öka kunskapen om och förståelsen för Öresundsregionens unika utmaningar och möjligheter bland nationella beslutsfattare och opinionsbildare. I år bygger vi vidare på fjolårets lyckade satsning och har fått in fler externa partners; bland andra Copenhagen Malmö Port, Sydsvenska Industri – och handelskammaren, Skanska, Malmö högskola och Skåne Nordost.

Utöver det gemensamma programmet arrangerar Helsingborgs stad tre egna seminarier i Öresundshuset under veckan:

Den 5 juli klockan 13:15 arrangerar Helsingborgs stad tillsammans med det oberoende forskningsinstitutet IFOUS ett seminarium med titeln ”Kapacitetsbyggande för en skola på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet”. Medverkar gör bland andra gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström (S).

Den 6 juli klockan 09:00 lyfter Helsingborgs stad ”Agenda 2030, livskvalitet och hållbar utveckling – men hur mäter vi hur det går och när vi är i mål?” Medverkar gör bland andra Johan Hassel, Expert/VD, Agenda 2030-delegationen/Global utmaning och Anders Lundström (KD), Miljönämndens ordförande, Helsingborgs stad.

Den 7 juli klockan 09:00 arrangerar Helsingborgs stad seminariet med titeln ”Nu blir socialtjänsten digital. Hur tar vi vara på möjligheterna och undviker fallgroparna?”. Här medverkar bland andra Alf Karlsson (MP), statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) och Kalle Pettersson, utvecklingschef, Helsingborg stad.

– Vi ser Almedalen och Öresundshuset som en fantastisk arena för att diskutera vår verksamhets utmaningar och möjligheter. Digitalisering av socialtjänst, och vård i allmänhet, är något som alla kommuner och landsting står inför. Vi har börjat vårt arbete men det går långsamt och juridiken är inte alltid självklar. Vi vill lyfta frågan i Almedalen för att hitta lösningar på hur vi kan öka takten och komma framåt. Det är målsättningen med vårt seminarium, säger Kalle Pettersson, utvecklingschef för socialförvaltningen i Helsingborgs stad.

Alla seminarier i Öresundshuset kommer livesändas via Facebook och även kunna ses som separata youtubeklipp i efterhand. Något som är viktigt för Helsingborgs stad.

– Livesändningen på Facebook gör det enklare för fler att följa aktiviteterna i huset under veckan. Detta är viktigt både ur demokratisynpunkt och för att ge fler möjlighet att ta del av de högkvalitativa seminarier som arrangeras i Öresundhuset, säger Charlotte Hedlöf, projektledare för Helsingborgs stads medverkan i Öresundshuset.

Helsingborgs stad har en total budget för Öresundshuset på cirka 500 000 kronor. 4 tjänstepersoner från staden är på plats under veckan för att arbeta i Öresundshuset och ytterligare 6 tjänstepersoner och politiker medverkar i olika seminarier. Därutöver tillkommer kostnader för resor och boende för övriga tjänstemän och politiker från staden som har valt att delta under Almedalsveckan.

Här finns veckans program i Öresundshuset. 

För mer information kontakta: 

Charlotte Hedlöf, projektledare för Helsingborgs stads medverkan i Öresundshuset: 072-190 73 09, charlotte.hedlof@helsingborg.se

Martina Röhmer, kommunikationsansvarig för Helsingborgs stads medverkan i Öresundshuset: 073-231 17 42, martina.rohmer@helsingborg.se 

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på Helsingborg2035.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55