Gå direkt till innehåll
Foto: Länsstyrelsen Hallands län
Foto: Länsstyrelsen Hallands län

Pressmeddelande -

Hans Bergfast blir ny verksamhetschef för Helsingborgs museer

1 mars 2019 tillträder Hans Bergfast, nuvarande länsantikvarie vid Länsstyrelsen i Hallands län, som verksamhetschef på Helsingborgs museer. Sedan våren 2017, då Joakim Thomasson slutade som verksamhetschef, har Helsingborgs museer haft ett tillförordnat chefskap. Therese Kruse har lett Fredriksdal museer och trädgårdar, Kulturmagasinet och Kärnan som ingår i museerna. Therese återgår till sin tjänst som avdelningschef på Kulturmagasinet när Hans tillträder.

Bakgrund
Hans har idag anställning som länsantikvarie vid Länsstyrelsen i Hallands län. Han har tidigare bland annat arbetat som tillförordnad enhetschef och 1:e antikvarie vid Länsstyrelsen Hallands län och kommunarkivarie vid Falkenbergs kommun. Hans har också varit verksam i länsantikvariernas nätverk Kulturmiljöforum, har mångårig erfarenhet av samverkan med riksantikvarieämbetet, suttit som ledamot av styrelsen för Kulturen i Lund och Hallands Akademi samt som ledamot i Stiftelsen Världsarvet Grimeton.

Hans Bergfast om att tillträda som ny verksamhetschef för Helsingborgs museer:

– Jag ser fram emot att tillträda som verksamhetschef för Helsingborgs museer. Från mitt uppdrag som länsantikvarie tar jag med mig en bred syn på kulturens och kulturarvets betydelse i sig och för en socialt och ekologiskt hållbar samhällsutveckling. Frågor som jag särskilt ser fram emot att få utveckla är samverkan mellan kulturens olika uttrycksformer och kulturarvets möjligheter att medverka till stadens besöksmålsutveckling. Det jag hittills mött som vanlig besökare på Helsingborgs museer är en stark verksamhet med stor bredd och kunniga och engagerade medarbetare. Det känns att kulturen är viktig för Helsingborgs stad.

Tillförordnad kulturdirektör Max Granström om rekryteringen:

– Med Hans Bergfast får vi en ledande befattningshavare som i sitt mångåriga värv inom kultursfären tangerat ett stort antal sakområden med bäring på det rätt så komplexa uppdraget som han nu rekryterats till. I Hans möter vi kulturarv, levandegörande, besöksmålsutveckling och litterärt kunnande parat med en gedigen chefserfarenhet, ett starkt nätverk och vana vid att arbeta strategiskt i en politiskt styrd organisation. Jag är verkligen glad att kunna presentera Hans som ny verksamhetschef för Helsingborgs museer.


Presskontakt

Hans Bergfast.
0702-66 36 46 och hans.bergfast@bredband.net

Max Granström, tf kulturdirektör.
0732-31 57 97 eller max.granstrom@helsingborg.se

Dennis Nilsson, pressansvarig kulturförvaltningen.
0732-31 50 78 eller dennis.nilsson@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55