Gå direkt till innehåll
Foto: Whilborgs
Foto: Whilborgs

Pressmeddelande -

​Helsingborg bygger AI-fabriken Smarter City Lab med stöd från Vinnova

Helsingborgs stad har initierat ett datalabb och en datafabrik som ska bli en nationell resurs för AI-tillämpningar i den smarta staden. Under namnet Smarter City Lab skapas en tvärsektoriell datafabrik, som görs tillgänglig för andra kommuner och offentlig sektor, näringslivet, akademin samt invånare. Målsättningen för Smarter City Lab är att utveckla ett antal konkreta tillämpningar, där algoritmer tränats och satts i drift för att lösa problem i den smarta och hållbara staden.

- Vi har under två år blivit tilldelade fyra miljoner kronor från Vinnova för att bygga en AI-fabrik för den smarta staden. Detta i kombination med Get AI blir en viktig pusselbit i arbetet med att nå Helsingborgs stads mål att bli en av Europas mest innovativa städer till 2022. Helsingborg är en plats att räkna med i arbetet kring storskalig datadriven innovation, säger Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Accelerar AI-tillämpningar i hela landet

Smarter City Lab kommer initialt att vara lokaliserat på Hbg Works, Sveriges första kommunaccelerator, och driftas av Helsingborgs stad. Labbet kommer tillhandahålla infrastruktur/arkitektur för hantering av olika dataset samt utvecklingsverktyg och kompetens inom AI. Det kommer även finnas möjlighet för externa partners att ha egna utvecklingsresurser lokalt placerade i Smarter City Lab. Redan nu har bland annat Lunds universitet, IBM och Microsoft valt att bidra med kunskap och förmåga, och dataset kommer från ett antal såväl privata som offentliga behovsägare. Arkitekturen fokuserar på öppenhet, skalbarhet och delbarhet för att kunna tillgängliggöra allt som utvecklas till andra kommuner och partners, för att på så sätt bidra till att accelerera AI-tillämpningar i hela landet. Det här initiativet kallar vi ”digital delningsekonomi”, där öppen källkod är en av nyckelkomponenterna.

- Nu har vi kraft och möjlighet att rekrytera AI-kompetens och data scientists, vilket är helt grundläggande för att ta AI-förmågan i Helsingborg till nästa nivå. Vi har redan ett betydande antal partners med oss, inklusive Nowaste Logistics, Voi Technology, Executive Property och NSR, och nu kan vi ta arbetet vidare och involvera ännu fler, säger Martin Güll, digitaliseringsdirektör i Helsingborgs stad.

Jämställdhet och jämlikhet, etik och data

En viktig aspekt inom ramen för initiativet är att se till att den data som hanteras inte systematiskt främjar eller utesluter någon grupp. Det gäller naturligtvis också de algoritmer som projektet levererar. Projektet kommer eftersträva ett normkritiskt tänkande som utgår från de sju lagstadgade diskrimineringsgrunderna, men också ta hänsyn till socioekonomiska aspekter. På sikt ska projektet som helhet skapa en ännu större transparens mot invånarna, exempelvis genom lägre trösklar för insyn, enklare deltagande och mer tillitsbaserat medskapande – i linje med de förhållningssätt som vägleder allt arbete inom Helsingborgs stad.

Övrigt

Helsingborgs stad har ambitionen att bli bäst på att verkligen få ut användningen av AI i verksamheter och i samhället, för att skapa nytta för invånare, företag och organisationer. I samarbete med AI innovation of Sweden South, näringslivsinitiativet Get AI och Lunds universitet vill Helsingborg år 2022 kunna visa upp en unik, tvärsektoriell AI-fabrik för den smartare staden. Projektets särskilda styrkor är innovationssatsningen H22 – The Making of a Smarter City som skapar en unik plattform att nå ut till andra städer och aktörer både i Sverige och internationellt, men också finansieringen i innovationsprojekt i de kommunala verksamheterna, bredden på såväl privata som offentliga aktörer som bidrar med data och kompetens, samt Helsingborgs stads handlingsfokuserade organisering i innovations-, digitaliserings- och AI-arbete.

För mer information: 

Peter Danielsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad, 042- 10 50 87

Martin Güll, digitaliseringsdirektör i Helsingborgs stad, 073-318 16 85

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55