Gå direkt till innehåll
Foto: Anna Alexander Olsson
Foto: Anna Alexander Olsson

Pressmeddelande -

Helsingborg certifierad som vattensäker kommun

Helsingborgs stad har av Svenska Livräddningssällskapet (SLS) blivit certifierad som vattensäker kommun. Det innebär att staden har fått en kvalitetsstämpel för sitt arbete med att förhindra vattenolyckor genom förebyggande arbete.

Helsingborg är en kustnära stad med 23 kilometer kust och 22 badplatser. Staden satsar stort på att helsingborgare och besökare ska kunna bada säkert och tryggt och har nu inför badsäsongen 2018 blivit certifierad som Vattensäker kommun.

I Helsingborg finns en vattensäkerhetsgrupp med deltagare från olika förvaltningar och kommunalförbund. Tillsammans har gruppen tagit fram ett policydokument som beskriver arbetet med vattensäkerhet inom Helsingborgs stad och även arbetat med Svenska Livräddningssällskapets sex kriterier för ”En vattensäker kommun”. De sex kriterierna handlar bland annat om; kommunens ansvar för lämplig och korrekt livräddningsutrustning på badanläggningar och badplatser, systematisk simundervisning för alla skolelever, att öka säkerhetsmedvetandet hos vuxna, säkerhetsutbildad personal på badanläggningar, information om vattensäkerhet samt möjligheten för invånare att låna vattensäkerhetsutrusning såsom till exempel flytvästar.

- När vi gått igenom vårt arbete med vattensäkerhet och våra badplatser har vi försökt att se saker ur invånarnas perspektiv och vilken nytta vårt arbete ger dem. Certifieringen är en tydlig fingervisning om att vi är på rätt väg och nu fortsätter vi arbetet för att bli ännu bättre, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen.

- Vattensäkerheten är viktig och det känns bra att vårt breda arbete med proaktiva åtgärder för att öka säkerheten för helsingborgarna nu även certifierats. Ett gott exempel är de havslivräddare som under badsäsongen finns på plats på Fria bad, Rydebäck och Råå vallar, säger Christian Orsing (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Läs mer om Helsingborgs badplatser på: helsingborg.se/badplatser.

För mer information kontakta:
Elisabet Lindberg, strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen
Tel: 042-10 25 39, e-post: elisabet.lindberg@helsingborg.se

Christian Orsing (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande
Tel:0703-01 07 26, e-post: christian.orsing@helsingborg.se

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55