Gå direkt till innehåll
Helsingborg värd för Yrkes-SM 2020

Pressmeddelande -

Helsingborg värd för Yrkes-SM 2020

Huvudmannen för Yrkes-SM, WorldSkills Sweden, beslutade den 15 september 2017 att det blir Helsingborg som står värd för Yrkes-SM 2020. Under tre dagar i maj kommer ungdomar från gymnasiets yrkesprogram i hela landet att tävla i sina respektive yrken.

Yrkes-SM kommer att genomföras i Olympia Park-området i Helsingborg och kommer att ha flera kringarrangemang för att ur ett regionalt perspektiv skapa ett intresse för yrkesutbildningar, samverkan mellan skola och arbetsliv samt utbildningens betydelse för stadens och regionens utveckling som helhet. Ungdomar inom minst 45 yrken kommer att tävla för att kora en svensk mästare och tävlingarna kommer att locka en stor publik.

– Det är en fantastisk möjlighet att få visa upp yrkesutbildningar och ungdomar som är skickliga inom sina respektive yrken. Vi kommer att ta chansen att göra våra yrkesutbildningar i regionen ännu bättre för att fram fler deltagare, säger initiativtagaren Christian Olsson, verksamhetschef för gymnasieskolorna i Helsingborgs stads skolor.

Syftet med yrkes-SM är att öka intresset för yrkesutbildningar. Många företag saknar idag arbetskraft. Det stora rekryteringsbehovet gör att elever på yrkesutbildningarna är mycket eftertraktade och de flesta går direkt från skolan till en anställning.

– Yrkes-SM passar väl in vår satsning på yrkesutbildningar och vi hoppas att vi genom evenemanget får fler ungdomar att få upp ögonen för alla de möjligheter som öppnar sig när man väljer ett yrkesprogram på gymnasiet, säger Christer Rasmusson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg.

Evenemanget är ett samarbete mellan WorldSkills, Familjen Helsingborg, Helsingborgs stad och Region Skåne. Barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg är huvudansvarig partner för Yrkes-SM 2020.

– Det finns en stor efterfrågan på yrkeskunnande och vi behöver få upp ungas intresse för yrkesutbildningar. Då krävs det fler förebilder vilket gör att jag verkligen välkomnar beslutet att förlägga Yrkes-SM 2020 i Helsingborg i samarbete med Familjen Helsingborg,  säger Peter Danielsson, ordförande i kommunstyrelsen i Helsingborg och i Familjen Helsingborg.

För mer information

Christian Olsson, verksamhetschef gymnasiet, Helsingborgs stads skolor

Telefon 0733-181774

Epost christian.olsson@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på Helsingborg2035.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55