Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Helsingborgs stad fortsätter satsningen på yrkesutbildningar genom att etablera Yrkescollege

Torsdagen den 23 maj beslutade barn- och utbildningsnämnden att vård- och omsorgsprogrammet flyttar från Tycho Braheskolan till Rönnowska skolan inför läsåret 2020. Beslutet är ett led i Helsingborg stads medvetna och långsiktiga satsning på yrkesutbildningar inom gymnasiet.

Idag är det ungefär 25% av Helsingborgs ungdomar som väljer ett yrkesprogram samtidigt som flera branscher har stora rekryteringsproblem redan nu, och förutspår ännu större i framtiden. För att möta det vikande elevunderlaget startade staden Helsingborgs lärlingsgymnasium för två år sedan vilket har blivit en succé med allt fler sökande. Till höstens skolstart är det 230 sökande till 120 platser.

- Vi kan se en svag trend att intresset för yrkesutbildningar ökar och det är viktigt att vi fortsätter agera för att öka intresset ytterligare. Att gå ett yrkesprogram på gymnasiet ger fantastiska möjligheter för den enskilde individen till jobb och ett meningsfullt vuxenliv, och samtidigt hjälper vi branscherna att få kompetent personal, säger Christian Olsson, verksamhetschef för gymnasieskolorna i Helsingborg stads skolor.

Nu har turen kommit till Rönnowska skolan. Målet är att utveckla Rönnowska skolan till ett Yrkescollege. Vård- och omsorgsprogrammet har under många år varit aktiva i Vård- och omsorgscollege vilket innebär att de besitter viktiga erfarenheter som kommer vara en stor tillgång för Rönnowska skolan.

Yrkescollege innebär ett fördjupat samarbete med de branscher som utbildningarna riktar sig mot där branscherna har ett stort inflytande och kvalitetssäkrar utbildningarna. Idag finns det två etablerade collegelösningar utöver vård- och omsorgscollege. Det ena är Teknikcollege där el- och energiprogrammet på Rönnowska certifieras innan sommaren, och det andra är Motorbranschcollege där fordon- och transportprogrammet har inlett en certifieringsprocess med målet att bli certifierade under året. För de andra fem yrkesprogrammen på Rönnowska finns inga färdiga collegelösningar idag, men där kommer skolan ta initiativ för att tillsammans med branscherna etablera collegelösningar för alla program på skolan.

- Det här är en satsning som kommer lyfta både vård- och omsorgsprogrammet och Rönnowska skolan. Vård- och omsorgsprogrammet har väldigt kompetenta lärare som med sina erfarenheter kommer bli ett fantastiskt tillskott för oss på Rönnowska. Samtidigt finns en enorm erfarenhet och kompetens hos oss på Rönnowska inom yrkesutbildning. De blir en stark motor i vårt utvecklingsarbete samtidigt som vi kommer lära av varandra säger Håkan Liljeqvist, rektor på Rönnowska skolan. Nu börjar ett spännande arbete med att tillsammans planera flytten och hur vi kan skapa de bästa förutsättningar för en fortsatt modern vård- och omsorgsutbildning i framkant.

Vill du veta mer?

För mer information, kontakta rektor Håkan Liljeqvist

Telefon 0702-257107, epost hakan.liljeqvist@helsingborg.se 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55