Gå direkt till innehåll
Helsingborgs stad öppnar evenemangsdata

Pressmeddelande -

Helsingborgs stad öppnar evenemangsdata

Sveriges IT-kommun, Helsingborgs stad, lanserar nu en databas för plats- och evenemangsdata. Från databasen kan nu vem som helst ta del av- och bygga tjänster med öppen data om vad som händer i Helsingborg.

Målet är dels att effektivisera Helsingborgs stads arbete med evenemangsinformation, men också att fylla ett regionalt behov genom att samverka med andra skånska kommuner kring en gemensam och öppen databas med stor utvecklingspotential.

Helsingborgs stads webbchef Björn Westerlund menar att det finns fyra stora vinster med den nya databasen:

  1. Nya möjligheter för invånare, lokala föreningar och organisationer att lägga in information om sina evenemang och synas i Helsingborgs stads kanaler och i förlängningen ännu fler externa kanaler.
  2. Stadens egna verksamheter kan nu samlas kring ett och samma verktyg. Vi sparar mycket arbetstid genom att jobba med en och samma databas överallt i staden.
  3. Vi bjuder in de andra skånska kommunerna och Familjen Helsingborg till att kostnadsfritt använda databasen.
  4. Vem som helst kan utveckla nya tjänster för invånare och besökare med den öppna datan och källkoden vi erbjuder i databasen.

Utöver den direkta nyttan för kommunen är databasen också ett verktyg för långsiktig och fortsatt digitalisering:

- Detta är bara början på en resa där vi vill bygga världens största och öppnaste upplevelseplattform. En plattform för att engagera invånare och organisationer i staden och regionen, säger Martin Güll, digitaliseringsdirektör i Helsingborgs stad.

Även Annika Roman (Mp), kommunalråd i Helsingborgs stad, menar att databasen är ett efterlängtat steg i utvecklingen:

- Med databasen kan vi nu utveckla stadens arbete över gränser mot invånare, föreningsliv och andra lokala aktörer som bidrar till att det händer saker i staden. Att datan är öppen är en självklarhet, i en offentlig verksamhet ska även digital infrastruktur vara just offentlig.

https://kalender.helsingborg.se/ finns information och stöd för den som vill använda databasen. På Helsingborg.se finns ett formulär för att lägga in egna evenemang.

Evenemangsdata är strukturerad information om till exempel ett evenemangs plats, tid, arrangör och innehåll som matas in för att kunna spridas och visas upp i digitala system och evenemangskalendrar. Under våren och sommaren kommer databasen implementeras i stadens större digitala kanaler så som helsingborg.se, visithelsingborg.com, på det digitala servicecentret på centralstationen och i de digitala informationsskyltarna i city

För mer information kontakta:  Björn Westerlund, Webbchef, Helsingborgs stad, 0709-52 88 37

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på Helsingborg2035.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll