Följ Helsingborgs stad

​Helsingborgs stadsarkiv är Årets arkiv 2019

Pressmeddelande   •   Mar 21, 2019 11:25 CET

Sophia Hydén, stadsarkivarie och chef för stadsarkivet i Helsingborg

I går eftermiddag blev det klart att Helsingborgs stadsarkiv tilldelas priset ”Årets arkiv” 2019. Vinnaren presenterades på Arkivforum på Filmhuset i Stockholm och prissumman är 25 000 kronor. Årets arkiv delas ut varje år av fackförbundet DIK.

- Jag är väldigt glad och stolt! Jag tror att vi blev årets arkiv eftersom vi gjort ett väldigt målmedvetet arbete under flera år där vi gått från ett traditionellt arkiv med fokus på pappersdokument till att bli ett av Sveriges modernaste arkiv med ett e-arkiv i drift. Idag har vi nya fina lokaler och en toppmodern depå. Vi har arbetat aktivt med personalen för att de ska trivas och utvecklas i sina roller och de har engagerat sig i att öppna upp arkivet. Vi har också arbetat med att möta nya grupper utanför arkivet på äldreboende och på träffpunkter tillexempel. Att möta invånare där de befinner sig och dela med sig av den kulturhistoriska skatt som Helsingborg har är en viktig del av vårt arbete, säger Sophia Hydén, stadsarkivarie och chef för stadsarkivet i Helsingborg.

Motiveringen till Årets arkiv 2019
”Stadsarkivet i Helsingborg har sedan flytten till nya lokaler 2016 gjort en resa till att bli ett modernt och tillgängligt arkiv för hela kommunen.

Helsingborgs stad satsar stora resurser på sitt arkiv vilket speglas av den stora personalstyrkan, de nya lokalerna och införandet av e-arkiv. De nya ändamålsenliga lokalerna har lett till fler besökare och bättre arbetsmiljö. Stadsarkivet arbetar för att nå ut med sin verksamhet i sociala medier och samarbetar med släktforskarföreningen och folkrörelsearkivet. De har också god tillgång av forskarplatser och konferensytor. De har årligen över 5000 besökare och har även en uppsökande verksamhet för att tala om arkivet och dess verksamhet. Arkivet ser en ökning av besök från de yngre målgrupperna.

Sedan hösten 2018 har arkivet ett projekt där de går igenom samtliga akter för att kartlägga kvalitet på förvaring och innehåll. Stadsarkivet har på kort tid även fått förtroendet att ta emot ett par större privata samlingar, såsom Allers förlag och Zoegas. Helsingborgs stadsarkiv har ett väl fungerande e-arkiv som ständigt utvecklas i takt med att behovet av digitalisering ökar.”

Mer om Årets arkiv
Årets arkiv delas ut varje år av fackförbundet DIK. Prissumman är 25 000 kronor. Årets arkiv 2019 delades ut på Arkivforum i Stockholm i dag 20 mars.

För mer information om Årets arkiv: https://dik.se/om-dik/ovrigt/nyhetsarkiv/helsingborgs-stadsarkiv-ar-årets-arkiv-2019/

Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.