Följ Helsingborgs stad

​Hur påverkar coronakrisen Helsingborgs invånare?

Pressmeddelande   •   Apr 09, 2020 12:05 CEST

Forskare från Lunds universitet har under början av april undersökt hur coronakrisen påverkar stadens invånare. I en undersökning tillfrågades 300 helsingborgare för att få mer fakta kring vad som oroar dem, vilka effekter detta har på beteende, hur de ser på framtiden och vad de har för behov som kommunen kan hjälpa till med att lösa.

Undersökningen visar att helsingborgarna i stort är nöjda med kommunens insatser. 59 procent av helsingborgarna tycker att kommunen sköter sig mycket eller ganska bra. Endast 5 procent är ganska eller mycket missnöjda. 

– Vi kan, via den här undersökningen och tillsammans med annan data som vi får in, lägga ett pussel och bli ännu bättre på hur vi ska möta invånarna på bästa sätt i dessa coronatider, säger Dick Fredholm, kommunikationsdirektör i Helsingborgs stad.

Det som mest påverkar helsingborgarnas positiva inställning till kommunens hantering är hur man hanterat skola och information till invånarna. 60 procent har ganska eller mycket bra förtroende för kommunens information och endast 8 procent har ganska eller mycket lågt förtroende.

– Att som kommun mäta och få ökad förståelse för invånarnas behov är viktigt. Inte minst i tider då stora samhällsförändringar sker. Vi kan se i vår undersökning att invånarna i Helsingborg är mest orolig för hur näringslivet ska klara sig och nästan lika många är villiga att göra uppoffringar för att hjälpa näringslivet. Vi ser också i undersökningen att 41 procent tror att deras ekonomi kommer att drabbas. Cirka 7 procent säger att de har blivit uppsagda eller permitterade, sammanfattar Johan Anselmsson, professor vid Ekonomihögskolan på Lunds universitet och ansvarig för genomförandet av undersökningen.

Fakta

Undersökningen gjordes mellan den 1 och 7 april 2020. Urvalet är på 300 respondenter från Helsingborg och köptes från Norstat Sverige AB (www.norstat.se). Urvalet är slumpmässigt, vilket innebär att alla har samma chans att tycka till. Dock har urvalet gjorts ur en internetpanel, vilket kräver att respondenten har tillgång till internet och e-post via smartphone, surfplatta eller dator. Norstats panelmedlemmar är totalt cirka 70 000, bosatta i Sverige och i huvudsak telefonrekryterade ur folkbokföringen.

Vid frågor

Johan Anselmsson
Professor vid Företagsekonomiska institutionen
Ekonomihögskolan, Lunds universitet
+46-709967680

johan.anselmsson@fek.lu.se

För mer information om Action Helsingborg: https://action.helsingborg.se

Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.