Gå direkt till innehåll
​Hx bjuder på god mat från lokala krögare med hållbarhet i fokus

Pressmeddelande -

​Hx bjuder på god mat från lokala krögare med hållbarhet i fokus

En av förra årets succéer under Hx var att samla ett antal lokala krögare i ett gemensamt område på Gröningen. I år återkommer konceptet under namnet Gröningen Mat & Smak! Här välkomnas alla festivalbesökare av 6 lokala krögare som med sina olika matprofiler skapar en pulserande matfestival i festivalen.

Krögarområdet Gröningen Mat & Smak öppna upp för alla som vill njuta extra mycket av Hx: här kan man sitta och lyssna på artisterna som spelar på Gröningens stora scen samtidigt som äter och dricker gott. Vill man testa olika rätter, rekommenderas de mindre rätterna för 50 kronor styck som alla krögare erbjuder.

Krögarna som medverkar är:

Redimat, Gastro, Charles Dickens Bar & Scen, Via 95, SKIP Kitchen & Bar och Goa Punkten

Gröningen Mat & Smak fokuserar inte bara på att maten ska vara vällagad. Lika viktigt är att tänka hållbart. Genom Hx samverkar flera av krögarna med projektet ”Kök som räddar käk” som är utvecklat av NSR med målet att vara en resurs för restauranger i nordvästra Skåne som aktivt vill arbeta för att minska sitt matsvinn och öka sin källsortering.

- Vi har kontaktat de krögare som är med på Hx, och de som har varit intresserande av ”Kök som räddar käk” har kommit igång och flera av dem är i startgroparna, säger Jonas Fredin rådgivare NSR.

”Kök som räddar käk” hjälper restauranger att komma utveckla sitt hållbarhetsarbete, främst genom rådgivning och support. De medverkande restaurangerna får tillgång till nätverk och utbildningar samt möjligheten att låna och testa källsorteringsutrustning.

- De får även låna en våg för att enkelt kunna väga och se hur mycket matsvinn minskar. De restauranger som har varit med från början av året minskat sitt matsvinn mellan 17-25 %, säger Jonas Fredin rådgivare NSR.

Även Sundspärlan, som under Hx håller till på Sundstorget, medverkar i projektet.

NSR kommer också att vara på plats på Hx hållbarhetsområde för att dels informera om projektet ”Kök som räddar käk”, men även för att ge värdefulla råd till alla som vill minska sitt matsvinn i hemmet. Med rätt kunskap kan ett minskat matsvinn spara flera tusenlappar! 

Även barnen kan roa sig på Hx hållbarhetsområde. NSR har byggt upp en parkourbana i miniformat där man kan tävla mot Sophjältens bästa tid. NSR:s sophjälte kommer för övrigt vara på plats under delar av festivalen. Och såväl vuxna som lite äldre barn kan testa sina kunskaper om till exempel hur långt en biogasbil kan köra på en påse matrester.

På Hx hållbarhetsområde finns utöver NSR flera fantastiska aktörer som helhjärtat arbetar med vår tids viktiga hållbarhetsfrågor: 

Världsbutiken, Föreningen för Global Rättvisa, Helsingborg

Fairtrade Helsingborg arbetar för en rättvis och jämlik värld. Här erbjuds provsmakning av Fairtrade-varor, boll- och frågetävling.

SmartMat Hbg

Här erbjuds smakprov på några av de klimatsmarta rätter som Helsingborgs fantastiska matlagare serverar till sina 20 000 matgäster i Helsingborgs stads skolor. SmartMat Hbg svarar även på frågor om maten i skolan, om hur mat och klimat hänger ihop, och om vilka  förändringar som görs på resan mot den hållbara skolmaten.

Pingstkyrkans Second Hand

Handla miljösmart och hållbart i den tillfälliga festivalbutiken. Var med i en tävling om hur vi tillsammans kan göra världen ännu lite bättre. Pingstkyrkan hjälper människor att hjälpa sig själva och ser till att saker som någon inte behöver längre får ett nytt liv hos någon annan.

Matkooperativet Helsingborg

Hur mycket kan du om hållbar matproduktion? Hur kan man som konsument agera för att minska avtrycket från sin egen livsmedelskonsumtion? Hos matkooperativet kan du delta i frågesport om mat och hållbarhet. Matkooperativet Helsingborg, som har en butik på Möllegränden, har visionen att göra hållbar mat tillgänglig för alla Helsingborgare och att öka kunskapen kring hållbar matproduktion.

Hemlösas Hus (Frihamnen)

Vad händer med de skänkta varor som Hemlösas Hus får från företag och privatpersoner? Visste du till exempel att de till sist hamnar på Barnens gård?  Under Hx kan alla bidra till verksamheten vid Hemlösas Hus genom att handla kläder och leksaker på deras barnloppis. 

Natalies återbruk

Nathalie Pedersen är en ensamstående mamma som återbrukar till husbehov och på hobbynivå. Under Hx delar hon med sig av tips och trix så att andra kan börja tillverka nya, fina saker av föremål som kanske ändå bara skulle slängas. Inspiration och mini-workshops.

För ytterligare information:

Nathalie Jarnhäll, projektledare Hx

Nathalie.jarnhall@helsingborg.se

0734-41 25 88

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55