Gå direkt till innehåll
Konstverk som mötesplats på Mariastadens nya torg

Pressmeddelande -

Konstverk som mötesplats på Mariastadens nya torg

På fredag 18 oktober klockan 15.00 inviger vi platsen för konstverket ”Fragile” på Mariastadens nya torg. Djuren som finns avbildade i konstverket, tillsammans med dess runda form, symboliserar och uppmanar till möten. Välkommen!

På det triangelformade torget mellan Grepgatan och Kullavägen i Maristaden kan du slå dig ner vid konstverket ”Fragile”. Konstverket föreställer en bergsget, albatross, fälthare, afrikansk ibis-stork och en pingvin. En härlig blandning djur som är tänkt att symbolisera olika och roliga möten. Det runda podiet som konstverket står på fungerar som sittplats och på torget finns ytterligare några sittgrupper.

– När vi arbetade med gestaltningen av torget ville vi skapa en levande och inbjudande vardagsrumskänsla i urban miljö. Torget är omgivet av etablerade verksamheter som är en naturlig mötesplats både för tillfälligt besökande och boende i området. Vi har fokuserat på grönska, nya sittplatser och tryggare belysning. Genom Helsingborgs stads konstråd har vi även placerat en tankeväckande och lekfull skulptur på ett sittvänligt fundament, säger Martin Hadmyr på stadsbyggnadsförvaltningen.

Konstverket ”Fragile” är skapat av skulptören Roland Persson. Djuren är gjutna i brons och målade i realistisk stil.

– Verket handlar om allvar blandat med uppmaningar, humor i relation till traditioner och visuella arkitektoniska tillägg. Det är naturligtvis en bild av många olika slags möten som kommer att ske i denna stadsdel berättar konstnären och skulptören Roland Persson.

Den konstnärliga gestaltningen av torget kom på plats mycket tack vare att byggherrar från Ereim, Skanska Boklok, K-fast, Wallenstam, Magnolia och NCC, som har byggt i området, kunde hjälpa till med finansieringen. Valet av konst gjordes av Helsingborgs stads konstråd som utsåg just Roland Perssons verk till den här platsen efter en skisstävling.

Under invigningen bjuder vi besökarna på något gott att äta medan stadsbyggnadsnämndens ordförande Christian Orsing invigningstalar. Vi arrangerar även en kreativ workshop för besökare i alla åldrar.

Tid: 18 oktober klockan 15.00.
Plats: Mariastadens nya torg, Mariastaden.

För mer information, kontakta:
Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare, Helsingborgs stad
Telefon: 042-10 58 95, e-post: martin.hadmyr@helsingborg.se

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55