Följ Helsingborgs stad

Kulturförvaltningen Helsingborg söker gatukonstnärer till garagemålningsuppdrag

Pressmeddelande   •   Apr 03, 2020 14:47 CEST

Foto: Produktionskollektivet under ArtStreetHbg 2019. På bilden: konstnären Christoffer Erneholm.

ArtStreetHbg är festivalen som i ett par års tid haft syftet att driva utvecklingen av gatukonst i Helsingborg framåt. Tidigare år har festivalen haft fokus på att nå ut med gatukonsten, visa på olika uttryck och lyfta den historiska aspekten av konstformen. Till sommaren 2020 är festivalen aktuell för fjärde året och temat för åren 2020-2022 är innovation. Redan nu söker ArtStreetHbg artister som vill ta sig an uppdraget att måla fem stycken garageportar på söder i Helsingborg. Ansökan ska in senast 28 april.

ArtStreetHbg har i syfte att driva utvecklingen av gatukonsten i Helsingborg framåt. Festivalen i Helsingborg går av stapeln 29 juni till 5 juli. Fram till 28 april är det open call och konstnärer som vill måla garageportar på söder i Helsingborg kan ansöka om att vara med. Projektledare Fredrik Öjbro som också jobbar som scen- och utställningschef på Dunkers kulturhus beskriver uppdraget:

– Garageportar har alltid varit intressanta ytor för streetart så det är inget nytt grepp egentligen. Men vi har tidigare fokuserat elskåp och nu känner vi att det är dags att dra ner antalet ytor och istället öka kvalitén på större ytor. Förutom att utveckla gatukonsten och sätta lite färg på Helsingborg är ett av målen att bidra med ökad rörelse i staden vilket i sin tur kan leda till ökad upplevd trygghet. Söder har under åren hamnat lågt ner i mätningarna i just detta så det känns som rätt ställe att fokusera våra satsningar. Konsten blir vårt verktyg, vårt sätt att bidra. Jag hoppas att open call ska locka konstnärer som känner sig bekväma med att uttrycka sig på bakgrunden i form av en garageport, konstnärer som har en god kännedom om sin process och vad de vill förmedla, utveckla och testa. Att måla i större format i det offentliga rummet ställer krav på konstnärerna och med det sagt hoppas jag att vi lyckas hitta lite oväntade namn, oetablerade konstnärer som har en tydlig idé om vad de vill utforska med sitt verk.

Ansökan
De konstnärer som ansöker ska skicka in en beskrivning av sin idé, visa upp tidigare verk och berätta om sig själva. Ett krav är också att garageporten ska målas under max åtta timmar under en dag på festivalveckan. De fem utvalda konstnärerna erhåller ett arvode om 10 000 kronor vardera för sin medverkan. Ansökan skickas till fredrik.ojbro@helsingborg,sesenast 28 april.

Läs mer om ArtStreetHbg


Kontaktpersoner

Arrangemangskontakt:Fredrik Öjbro, Scen- och utställningschef på Dunkers kulturhus.
073-231 15 60 eller fredrik.ojbro@helsingborg.se

Kommunikatör för ArtStreetHbg: Fideli Österström, projektledare på kulturförvaltningen Helsingborgs stad. 0709-24 42 90 eller fideli.osterstrom@helsingborg.se

Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.