Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Långa kötider till vårdboende i Helsingborgs stad

Vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg har som målsättning att erbjuda kunder en vårdboendeplats senast tre månader efter beviljat biståndsbeslut. Tyvärr har vi nu fått en längre kö än någonsin vilket medför att vi inte kan leva upp till vår målsättning. Förvaltningen har undersökt olika lösningar och den 29 augusti kommer vård- och omsorgsnämnden behandla frågan.

När en kund beviljas plats på ett vårdboende ska vi som stad ordna en ledig plats så fort som möjligt. Målsättningen har varit att det maximalt ska ta tre månader. Något vi, med några enstaka undantag, alltid har lyckats med.

Att det nu har uppstått en längre kö beror på flera faktorer. Vi har bland annat ett vårdboende som har tvingats genomgå en oplanerad renovering. Detta har inneburit att hyresgäster på två våningsplan akut behövde nya lägenheter på andra vårdboenden.

Den ovanligt långa vårdboendekön beror även på att de kunder som idag flyttar in på ett boende generellt bor kvar längre tid än tidigare och det blir då färre lediga lägenheter.

– Vi har ungefär lika många platser på våra vårdboende idag som vi har haft de senaste tre åren, men trots färre ansökningar till vårdboende ökar kön, säger Annika Andersson, omsorgsdirektör.

För att se till att kunder snabbare får vårdboendeplats kan förvaltningen förnärvarande inte prioritera de hyresgäster som önskar byta plats. Något vi också beklagar är att vi även har tvingats köpa in korttidsplatser i andra kommuner till de som inte kan vara hemma i väntan på en vårdboendeplats.

På vård- och omsorgsnämnden den 29 augusti kommer politikerna diskutera möjliga åtgärder för att minska väntetiden.

För mer information

Annika Andersson, omsorgsdirektör, Helsingborg
Telefon: 042-10 39 39
E-post: annika.andersson7@helsingborg.se

Lisa Kron, kommunikatör, vård- och omsorgsförvaltningen
Telefon: 0708-31 43 74
E-post: lisa.kron2@helsingborg.se

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55