Följ Helsingborgs stad

​Mångfaldsveckan: Tag chansen och få en injektion av nya perspektiv och kunskaper!

Pressmeddelande   •   Sep 18, 2019 11:27 CEST

Mångfaldsveckan är ett återkommande forum i Helsingborg för att visa på de vinster samhället kan göra när det inkluderar och möjliggör för alla människor att utvecklas.

- En smart stad är en stad som tillvaratar alla människors krafter och egenskaper. Det är en stad som inkluderar, bjuder in och förstår vikten av social hållbarhet, säger Elin Turesson, samhällsstrateg i Helsingborgs stad. 

I år är grunden i Mångfaldsveckan fem spännande lunchföreläsningar, men det blir också bland annat dans/yogapass och kvällsföreläsning om maskulinitetsnormer. Aktiviteterna sätter fokus på olika aspekter av mångfald och mänskliga rättigheter.

Alla människor har rätt till en god hälsa och därför behöver vi lära oss mer om hur kan motverka psykisk ohälsa, vilket Josefine Hansson från Hjärnkoll berättar mer om under måndagen.

Vi behöver fler som engagerar sig för mångfald och vi kommer bland annat att få höra hur näringslivet och föreningar i Helsingborg arbetar med det.

Paralypiern Fatmir Seremeti kommer att berätta mer om hur vi genom att öka tillgängligheten i verksamheter för alla oavsett funktionsförmåga kan göra stor skillnad och nå fler.

År 2020 blir barnkonventionen lag och då ökar kraven på samhället att bidra till barns bästa och rätt till inflytande. Emma Fagerstrand, som är barnrättskonsult, kommer att berätta mer om vad det innebär.

Marco Vega kommer att föreläsa om destruktiva maskulinitetsnormer och hur vi kan förändra dem.

Mångfaldsveckan har arrangerats sedan 2015 i Helsingborg. Aktörer i staden, som jobbar för mångfald, skapar gemensamt programmet. Alla evenemang är öppna för allmänheten och äger rum på Stadsbiblioteket under vecka 39, den 23-27 september. Alla lunchföreläsningar teckentolkas i år för att ytterligare öka tillgängligheten.

Arrangörsgruppen består 2019 av representanter från Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne, Tillsammans, Helsingborgs Bibliotek, Helsingborgs Stad och Branschorganisationen Mångfaldsföretagarna.

- Mångfald är ett kunskaps- och expertområde som vi aktivt behöver arbeta med och söka kunskap om. Som branschorganisation är det kul att vara med och lyfta mångfaldsfrågor i Helsingborg, säger Charlotte Ovesson, som är ordförande i Mångfaldsföretagarna.

Du hittar all information du behöver på: mangfald.helsingborg.se

För vidare kontakt: Elin Turesson, samhällsstrateg social hållbarhet Helsingborgs stad, elin.turesson@helsingborg.se, 042-104405

Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.