Gå direkt till innehåll
Premiären av #ArtStreetHbg 2017 äger rum 22-29 juli. Men Jimmy Skize (bilden) och Tim Timmey har redan tjuvstartat. Den 29 juli rundas hela #ArtStreetHbg av med stor work shop. Foto: Casper Jarmo
Premiären av #ArtStreetHbg 2017 äger rum 22-29 juli. Men Jimmy Skize (bilden) och Tim Timmey har redan tjuvstartat. Den 29 juli rundas hela #ArtStreetHbg av med stor work shop. Foto: Casper Jarmo

Pressmeddelande -

Nu kör #ArtStreetHbg igång på riktigt – kulminerar med jättelik workshop 29/7

Efter två små tjuvstartande street art-konstnärer så sparkar premiären av #ArtStreetHbg igång på allvar nu på lördag, 22 juli. Då kliver holländska Ilse Weisfeldt och Levi Jacobs samt SpiderTag från Argentina in i matchen och smyckar varsin fasad på Söder. Den 29 juli ska samtliga fem konstnärers verk vara klar för allmän beskådan. Och hela #ArtStreetHbg kulminerar då med en prova-på-dag med work shops och det ges tillfälle att vara med och skapa en gigantisk målning på 500 kvadratmeter på Gustaf Adolfs Torg.

Jimmy Skize tjuvstartade #ArtStreetHbg redan den 6 juli. Allt för att hinna klart och för att platsen, en vägg vid bussterminalen på Knutpunkten, skulle kunna bli lite av en reklampelare för #ArtStreetHbg. Den 18 juli tog Tim Timmey vid. Han arbetar med en fasad på Smedjegatan. Men det egentliga startdatumet för premiären av #ArtStreetHbg är den 22 juli. Då får Helsingborg celebert internationellt besök. Detta i form av Ilse Weisfeldt och Levi Jacobs från Holland samt SpiderTag från Argentina.
- Vi är oerhört glada att vi lyckats få hit dessa tre street art-artister till premiäråret, säger Fredrik Öjbro, projektledare för 2017 års #ArtStreetHbg. De är erkända och väldigt duktiga street art-konstnärer. Men utan Jimmy Skizes och Tim Timmeys hjälp hade vi haft svårt att dra igång, de har hjälpt till oerhört mycket.

Alla fem konstnärer har fått varsin fasad att smycka. Fyra av dem arbetar med spray och färg. SpiderTag är undantaget. Han arbetar med ljusinstallation på fasaden på Södergatan 11.
- Just den fasaden får man inte måla på så då fick vi hitta på en annan lösning. Och eftersom SpiderTag arbetar med ljus var det klockrent att låta honom gå loss på den ytan, berättar Fredrik.

Nya verk men med historisk touch
Uttryckssätten och hantverket må skilja sig åt men alla fem har inför arbetet fått kunskap kring historien om platsen de ska arbeta på. Detta för att i viss mån kunna väva in detta i motivet till det verk de ska skapa.
- Vi känner att det är viktigt att ha med den aspekten i arbetet. Hela idén med #ArtStreetHbg grundar sig i att tillsammans med de boende och fastighetsägarna i stadsdelen Söder ta avstamp i lokalhistorian och tillsammans forma dess framtid. Ett verktyg för att göra detta tror vi är just via street art, utvecklar Fredrik. Vår förhoppning är att via dessa verk ska man upptäcka nya ytor på söder och kanske bege sig ut på en promenad till delar av staden man vanligtvis inte besöker.

Lokala konstnärer smyckar ett 20-tal elskåp
Utöver de fem fasaderna kommer en rad lokala street art-konstnärer att göra sitt avtryck på elskåp längs med sträckan. Ett 20-tal elskåp ska smyckas lördag 29 Juli av en rad lokala artister. Detta arbetes göra i samarbete med Öresundskraft, Skanova och ComHem som äger skåpen. Annars är #ArtStreetHbg ett initiativ av Helsingborg stad genom Stadsbyggnadsförvaltningen och Kulturförvaltningen tillsammans med fastighetsägare, lokala kulturaktörer och lokala street art- artister.
- Utan alla dessa samarbetspartners hade vi inte kunnat göra det här, resonerar Fredrik. Fastighetsägarna och Kulturhotellet samt Jimmy Skize och Tim Timmey har bidragit med mycket hjälp för att få till stånd #ArtStreetHbg.

Jättelik work shop avslutar #ArtStreetHbg
Den 29 juli avslutas hela veckan. De fem konstnärernas verk ska vara klara då och likaså det 20-tal elskåpen. Men utöver det blir det mellan klockan 11.00 och 16.00 fokus på besökare, boende och intresserade. Med utgångspunkt från Mäster Palms plats anordnas prova på, workshops, musik från det elektroniska gänget EMC2, foodtrucks samt livemålning. På Sundstorget huserar det Italienska konstnärskollektivet ArtKademy med en workshop kallad ”La grande Pagina Bianca”.
- Under deras ledning kan besökare tillsammans forma den största gemensamma målningen som Helsingborg någonsin sett, berättar Fredrik. Den blir i runda slängar 500 kvdratmeter stor och alla får vara med och bidra till detta verk. Även Dunkers RumEtt bidrar med en pop-up work shop där besökare får kreera efter eget huvud, tycke och smak.

Blir det ett #ArtStreetHbg även 2018 - och därefter?- Ja, det är det vi siktar mot. Det finns gott om samarbetsvilliga fastighetsägare och lokala och internationella kulturutövare som vill bidra med konstnärlig utsmyckning på Söder. Och responsen hittills från åskådare, boende på Söder och andra som är allmänt intresserade av street art har redan hört av sig och det lovar gott. Det känns som att vi bara sett början på det här, säger Fredrik Öjbro. Men först ska vi ro årets #ArtStreetHbg i hamn.


Läs mer om #ArtStreetHbg: på webbplatsen.
Här hittar du även programmet för dagen den 29:e samt mer information om alla konstnärer och var de arbetar: ArtStreetHbg 2017

Arrangemangskontakter i projektgruppen för #ArtStreetHbg:
Fredrik Öjbro, projektledare, Kulturförvaltningen
fredrik.ojbro@helsingborg.se
0732-31 15 60

Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare, Stadsbyggnadsförvaltningen
martin.hadmyr@helsingborg.se
0706-77 14 74

Josette Dahlin, landskapsarkitekt, Stadsbyggnadsförvaltningen
josette.dahlin@helsingborg.se
0703-48 58 56

Bibi Estev, kulturdirektör, Kulturförvaltningen
bibi.estev@helsingborg.se
0733-61 31 37

Presskontakt:

Göran Svensson
goran.svensson@helsingborg.se
0732-31 50 36

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på Helsingborg2035.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55