Gå direkt till innehåll
Anna Kowalik Tidblad, projektledare och odlingsinspiratör på stadsbyggnadsförvaltningen, hoppas att fler helsingborgare ska få upptäcka odlingsglädjen med de nya riktlinjerna förstadsodling.
Anna Kowalik Tidblad, projektledare och odlingsinspiratör på stadsbyggnadsförvaltningen, hoppas att fler helsingborgare ska få upptäcka odlingsglädjen med de nya riktlinjerna förstadsodling.

Pressmeddelande -

Nya riktlinjer för stadsodling i Helsingborg

Helsingborgs stad har en ny policy för stadsodling, som gör det möjligt för fler bostadsnära odlingar att dyka upp runt om i staden. Den som vill kan ansöka om bidrag för att starta och/eller driva ett odlingsprojekt i sitt närområde.

2019 var sista året för projektet Planteringar utan gränser, som omfattade fem odlingar som Helsingborgs stad var med och drev tillsammans med invånare. Med de nya riktlinjerna är förhoppningen att ännu fler ska vilja och kunna engagera sig i odlingsprojekt, och att Helsingborg får ännu fler gröna platser mötesplatser för rekreation och gemenskap.

– Det har funnits en efterfrågan sedan länge att få starta en odling i sitt närområde. Därför känns det väldigt roligt och spännande att få presentera den här möjligheten. Jag hoppas att ännu fler ska upptäcka odlingsglädjen och att steget från dröm till verklighet inte ska kännas särskilt långt, säger Anna Kowalik Tidblad, projektledare och odlingsinspiratör på stadsbyggnadsförvaltningen.

Bidraget uppgår till 25 000 kronor per projekt och kalenderår, och kan sökas av föreningar. Det kan vara både befintliga föreningar och nybildade. Projektet ska bidra till att vi får en grönare stad och öka människors möjlighet och intresse att engagera sig i sitt närområde. Det är föreningarna själva som driver och ansvarar för odlingarna, men Anna Kowalik Tidblad finns tillgänglig som stöd vid frågor eller andra behov.

Om bidraget för småskaliga och bostadsnära odlingar:

  • Bidraget uppgår till 25 000 kronor per projekt och kalenderår.
  • Det kan sökas av föreningar som vill driva ett eller flera odlingsprojekt i sin närmiljö.
  • Det kan sökas för både uppstart av nya odlingsprojekt och för drift av befintliga odlingsprojekt.
  • Odlingen ska vara ekologisk och öka helsingborgarnas möjlighet och intresse att engagera sig i sitt närområde.
  • Bidrag kan endast sökas för projekt på allmän platsmark inom Helsingborgs stad.
  • Ansök senast tre månader före önskad uppstart.

Mer information och formulär för ansökan finns på ​helsingborg.se/stadsodling

För ytterligare information, kontakta
Anna Kowalik Tidblad, projektledare och odlingsinspiratör
Telefon: 072-217 46 70
E-post: anna.kowaliktidblad@helsingborg.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55