Gå direkt till innehåll
Nytt kulturkoncept för ung kulturutveckling på Dunkers kulturhus

Pressmeddelande -

Nytt kulturkoncept för ung kulturutveckling på Dunkers kulturhus

Det är de unga kulturutövarna som är framtiden och för att ge dem de bästa förutsättningarna öppnar Spektra på Dunkers kulturhus i Helsingborg torsdag 3 september. Spektra är en plats dit unga i åldrarna 15-25 år kan komma för att få coaching och tips, jobba på sina egna projekt eller bara för att hänga med andra som delar deras intresse för till exempel musik och konst. Man kommer även att arrangera workshops och utställningar och arbeta aktivt för att inspirera.

- Vi vill göra det möjligt för unga att genomföra sin idé och utveckla sina ambitioner. Hos oss finns det egentligen inte några gränser, så länge det handlar om kultur. Kanske har någon en dröm om att göra en stor musikalproduktion, sätta upp en liten föreställning eller uppträda med sitt band. Vi ska finnas till här för dem som har drivet att genomföra sina projekt men som behöver hjälp längs vägen - från idé till färdig produktion, säger Susannah Young, koordinator och coach på Spektra.

Spektra hittar man på entréplan, precis innanför entrédörrarna till Dunkers kulturhus. Lokalen kommer att ha öppet fyra dagar i veckan, från tisdag till fredag mellan klockan 16.00–20.00. Under den här tiden kommer personal att vara tillgänglig och hjälpa unga att förverkliga sina idéer. Vill någon göra en utställning är man med hela vägen, från upphängning och marknadsföring till förberedelser inför öppningen. Spektra kommer att erbjuda gratis coaching och svara på frågor som rör allt från finansiering av kulturprojekt och föreställningar till lokalplats och hur man bygger upp ett kontaktnät inför framtiden. Man kommer också att hjälpa de unga kulturutövarna att söka bidrag till sina projekt via Helsingborgs stads olika kulturfonder.

- Inga projekt är för små eller stora. Vi finns här för att möjliggöra och inspirera. Vi kan koppla samman våra besökare med andra projekt och aktörer i Helsingborg. På torsdagar har vi exempelvis en musikproducent på besök, Christofer Sandberg, som svarar på frågor om musikproduktion, ger feedback på demos och visar hur några av de mest populära musikprogrammen fungerar, säger Susannah Young.

Det mesta som sker på Spektra kommer att vara gratis, oavsett om det handlar om coaching eller nyttjandet av olika lokaler och kreativa datorprogram. Det blir inget särskilt event på själva premiärdagen 3 september, men man öppnar samma dag som den nya utställningen Förstärkt verklighet - Augmented Reality på Dunkers kulturhus. Det är en en utställning som precis som Spektra är en del av den nya framtidens kulturutveckling.

Arrangemangskontakt Spektra
Susannah Young
susannah.young@helsingborg.se
0732-31 53 47

Presskontakt:
Tommy Esbjörnsson
tommy.esbjornsson@helsingborg.se
0706-77 48 73

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55