Gå direkt till innehåll
Foto: Jennie Hirvasoja
Foto: Jennie Hirvasoja

Pressmeddelande -

På landet mitt i staden - en utställning om Fredriksdal museer och trädgårdar

Fredriksdals herrgårds södra flygel förvandlas till upplevelsekarta. En presentation och orientering där besökaren får en översikt över vad som finns att se och bli inspirerad för att gå ut och upptäcka området. Utställningen, som heter På landet mitt i staden, blir en vägvisare till både historia, nutid och morgondagens Fredriksdal. Utställningen öppnar 28 april 2018. 27 april 11:00 är det pressvisning.

När den ovane eller nyfrälste besökaren tar sig an Fredriksdal ska utställningen På landet mitt i staden vara en upplevelseguide. Centralt beläget från huvudingången ligger områdets mest kända plats, Herrgården, och i den södra flygeln tar upplevelsen sitt avstamp.
Jenny Rosander från Kulturmagasinet, som likt Fredriksdal ingår i Helsingborgs museer, är projektledare för utställningen och förklarar nyttan med tillskottet:

– Vi ville skapa en plats att börja sitt besök på, som ger bakgrund till vad Fredriksdal museer och trädgårdar är och vad vi faktiskt gör här. Man kan ju naturligtvis bara komma hit och gå runt och titta också. Men om man vill få en fördjupning till vad du tittar på och veta mer om den mångfald av verksamhet som faktiskt görs på området så är det här en trevlig möjlighet. Här arbetar vi både med det förflutna, nutiden och långsiktiga projekt, säger Jenny Rosander.

Skyltar, audioguide och nu en utställning. Hade det inte räckt med en karta för att få besökarna till rätt plats?

– Kartor är ett fantastiskt redskap för att hitta dit man vet att man är på väg, men vi vill ge en bakgrund vad du faktiskt tittar på! En äng är både en vacker plats samtidigt som det kan vara en del av ett långsiktigt arbete att rädda hotade växter som är på väg att försvinna från Skåne, Sverige och världen. Mycket av det arbete som vi gör här kan vi helt enkelt inte bara peka ut på en karta.

Utställningen, som kommer att stå tills vidare, inkluderar det nya guidesystemet ”Guide Helsingborg” som kan laddas ner till Android och iPhone. Den digitala guiden blir ett verktyg för att tillgängliggöra både bilder, texter och saker i utställningen. I förlängningen en möjlighet till fördjupning kring Fredriksdal museer och trädgårdar.

Vill du delta på pressvisningen, se utställningen och träffa ansvarig projektledare anmäl din närvaro till dennis.nilsson@helsingborg.se senast 26 april.

Arrangemangskontakt: Jenny Rosander, antikvarie Kulturmagasinet. 073-231 11 96 eller jenny.rosander@helsingborg.se

Presskontakt: Dennis Nilsson, pressansvarig kulturförvaltningen. 0732-31 50 78 eller dennis.nilsson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55