Gå direkt till innehåll
Foto: Anders Ebefeldt, Studio E.
Foto: Anders Ebefeldt, Studio E.

Pressmeddelande -

PRESSINBJUDAN: En försmak av Mikaeli marknad

Pressvisning av Mikaeli marknad på Fredriksdal

Det är skördetid på Fredriksdal museer och trädgårdar vilket sedvanligt firas med höstmarknaden Mikaeli marknad 24 september 10.00-17.00. Till höstmarknaden kommer runt 90 försäljare, 80 aktörer och upp till 9000 besökare. Redan 21 september är du inbjuden till en försmak av Mikaeli.

På pressvisningen upplever du köksträdgården. Du får smakprov och höra om årets skörd, som kommer att säljas på marknaden. Du får också se hur loppcirkus går till och hur eleverna från Nicolaiskolans estetlinje arbetar med sin skulpturutställning på temat ”Ängen är full med liv”, framför herrgården. Du möter även den nya marknadsplatsen vid Lillarydsgården, hör om aktiviteterna och njuter av smakprov. Med andra ord, du får veta allt om förberedelserna inför årets största Fredriksdalsarrangemang.

Pressvisning 21 september klockan 11.00. Välkommen med din anmälan till dennis.nilsson@helsingborg.se senast 20 september 12.00.

Ett urval av årets nyheter på Mikaeli marknad 2017

Maten framför allt på Mikaeli marknad

Mat och försäljning har alltid varit en stor del av Mikaeli marknad, men i år får matinspirationen och kunskap en tydligare roll. Matkunskap, hantverk, berättelser och råvaror förpackas och levereras av regionens främsta mathantverkare. Det serveras bland annat lammburgare i hembakat bröd, tomatsoppa, stekt sill på egen kavring, ekologisk glass, skånsk äggakaka med stekt fläsk och Fredriksdals skördewok.

Lillarydsgården får en ny roll som nod för matinspiration. Där hålls provsmakning och försäljning i en gårdsmiljö med anor från 1600-talet. Här kan man prova äppelmustning, smaka på gammaldags gorån och köpa smakbiljetter till workshopen ”Fredriksdal skördewok”.

Skånsk kaffeservering och mathantverk i Båthuset
Här börjar vi bygga upp en ”ny” plats på Mikaeli marknad. I år blir det skånsk kaffeservering med äkta spettkaka och gammaldags smörgåsar.

Husdjuren på Mikaeli
Häng med göingegetterna på en promenad vid stallet, följ med museibonden, klappa djuren vid Lillarydsgården och upplev fårklippning.

Vintage, loppcirkus, varietésällskap och brevduvor
Stadskvarteren sjuder av aktiviteter, som ger en känsla av tidigt 1900-tal. Allt är inramat av stämningsfull musik och makalösa aktörer som man kunde möta på en marknad i början av seklet. Det blir allt från gammaldags torghandel till vintagekläder, brevduvor och rakning med kniv.

Utställningar
Utställning med skulpturer på temat ”Ängen är full av liv” av och med elever från Estetprogrammen på Nicolaiskolan. Skulpturutställningen hålls framför herrgården. Sydsveriges största Svamp- och fruktutställning håller öppet en sista dag i Herrgården och prästgården.

Arrangemangskontakt: Maria Axelsson, projektledare Fredriksdal museer och trädgårdar. 0702-10 45 32 eller maria.axelsson@helsingborg.se

Presskontakt: Dennis Nilsson, pressansvarig kulturförvaltningen Helsingborgs stad.
042-10 42 32 eller dennis.nilsson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på Helsingborg2035.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55