Följ Helsingborgs stad

PRESSINBJUDAN: Mikaeli marknad

Pressmeddelande   •   Sep 20, 2019 08:08 CEST

Foto: Anders Ebefeldt, Studio E. Bild finns på förfrågan.

Den årligt återkommande skördefesten och historiska Mikaeli marknad på Fredriksdal museer och trädgårdar har i år fler nyheter än vanligt. De klassiska inslagen så som skånska mattraditioner, dans, hantverk och musik får i år sällskap av bland annat bröderna Ravanis sillabåt och snipa från Nyhamns Såg & Båtbyggeri, möjligheten till att provsmaka och köp hem handplockad tång från Skandinavien, ta dig igenom en 500 halmbalar stor halmlabyrint, var med på lansering av Fredriksdalslådor fyllda med KRAV-märkta grödor och hälsoföredrag med trädgårdskungen Åke Truedsson.

Mikaeli marknad har i många år fått skåningar och danskar att fly citypulsen för att njuta av 1900-talets enkla nöjen. Ett marknadsmyller och en tidsresa laddad med mat, handel, musik, dans, upptåg och gammaldags gemenskap. Skördemarknaden går av stapeln söndag 29 september 10.00-17.00. Du som anmäler till pressvisningen 26 september klockan 11.00 får en försmak av årets nyheter och uppskattade klassiker. Anmälan till: dennis.nilsson@helsingborg.se

Sillfisket i Öresund flyttar in
Vi kan gladeligen meddela att bröderna Ravanis från Nyhamns Såg & Båtbyggeri gästar Mikaeli och visar upp sin egenhändigt byggda sillabåt som är riggad och klar för fiske. De har dessutom med sig en snipa de renoverar och berättar om hur det går till när de bygger träbåtar på beställning. Brödernas delaktighet på marknaden har utgångspunkt i sillfisket i Öresund – om båtarna, fisket och maten. Båtarna tar plats utanför logen där det dessutom serveras både rökt och stekt sill.

Skandinavisk tång – morgondagens mat?
Företaget Scandsea är ett familjeägt företag som handplockar sjögräs i Bohuslän och Norge. Med lång erfarenhet inom det maritima yrket och utbildningar på universitetsnivå tar Scandsea tillvara på sjögräset som ofta beskrivs som en grönsak med superegenskaper. Sjögräs innehåller många gånger fler vitaminer och mineral än vanliga grönsaker och kan också användas som smaktillsats, krydda och ett hälsosammare alternativ till salt. Scandsea erbjuder smakprov och möjlighet att köpa med sig hem. Missa inte det som kan vara morgondagens mat redan idag.

KRAV-märkt på låda
Fredriksdal museer och trädgårdar har länge arbetat ekologiskt och är nu också som Sveriges första friluftsmuseum certifierat enligt Sveriges mest kända miljömärkning för mat, KRAV. Certifieringen visar att Fredriksdal producerar på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Fredriksdal arbetar också för hållbara arrangemang och har därför tagit fram lokalt tillverkade trälådor märkta med Fredriksdal och KRAV-sigillet för marknadsinköpen och som sedan kan användas för hemmabruk.

Odla din hälsa
Åke Truedsson är bondsonen från nordöstra Skåne som varit ordförande i riksförbundet Svensk trädgård i åtta år, sitter med i styrelsen för Elitplantstationen, har skrivit fler än tusen artiklar och ett tiotal böcker om trädgård och odling. Åke fick sitt eget trädgårdsland när han var sju och sedan dessa har han berikat svenska trädgårdar med såväl odling som växtförädling. Åke håller föredraget odla din hälsa om bär och frukt i köksträdgården på Fredriksdal klockan 14.00. Det finns också möjlighet att få tips och köpa plantor.

Mer information om Mikaeli marknad 2019

Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.