Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan: samtal om ett gemensamt europeiskt försvar

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: samtal om ett gemensamt europeiskt försvar

Med EU-valet endast ett par veckor bort är försvarspolitiken en het fråga att hålla koll på. Vad innebär EU:s ökade försvarsbudget och avtalet om ökat försvarssamarbete som Sverige skrivit på?

Tisdagen den 23 april klockan 17.30 – 18.30 arrangerar Europa Direkt Skåne Nordväst i samarbete med Helsingborgs stadsbibliotek en paneldiskussion om det Europeiska försvarssamarbetet.

EU-valet är endast ett par veckor bort och Jenny Tellström, samordnare på Europa Direkt Skåne Nordväst, menar att försvarspolitiken är en mycket intressant fråga inför EU-valet.

- Det händer mycket nu som påverkar försvarspolitiken; Brexit, EU:s långtidsbudget och EU-valet. Överste Jerker Sundström från försvarsmakten och Torbjörn Olausson från EU-kommissionen i Köpenhamn kommer för att besvara våra frågor kring europeiskt försvar. Vad innebär egentligen PESCO-avtalet som Sverige skrivit under? Går vi mot ett gemensamt europeiskt försvar och vilka är hoten som EU står inför?

EU-samarbetet har gett oss 70 år av fred men idag står Europa inför helt nya geopolitiska utmaningar. Ryssland naggar Europa i kanten med annekteringen av Krim, Kina knyter allt närmare band med öst och central Europa. De europeiska relationerna med USA har också förändrats där Donald Trump ifrågasätter NATO och hotar om handelskrig.

Enligt EU-kommissionen behövs mer försvarssamarbete inom EU för att öka säkerheten i regionen men också för att hantera utmaningar i andra delar av världen. Därför vill man göra en kraftigt ökad satsning på säkerhet och försvar i den nya långtidsbudgeten för 2021 – 2027.

- Förslaget är en försvarsfond på motsvarande 130 miljarder kronor. Pengarna ska bland annat gå till forskning och delfinansiering av gemensamma försvarsmateriel. För att söka fonden krävs att flera länder samarbetar, vilket är en tydlig signal från EU-kommissionen, säger Jenny Tellström.

Många har följt Theresa May genom de långdragna Brexitförhandlingarna och med Storbritannien på väg ut ur EU, har dörren för första gången öppnats för att inleda mer militärt samarbete. Både Angela Merkel i Tyskland och Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt att de i framtiden vill se en europeisk arme.

Plats: Helsingborgs stadsbibliotek, Café Birger

Tid: den 23 april klockan 17.30 – 18.30

Det är gratis inträde och alla är välkomna!

För mer information kontakta Europa Direkt Skåne Nordväst: europadirekt@helsingborg.se, 042 – 10 55 80

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55