Gå direkt till innehåll
​Pressinbjudan: Självkörande buss kommer till Helsingborg

Pressmeddelande -

​Pressinbjudan: Självkörande buss kommer till Helsingborg

Mellan den 16 och 20 september kommer en självkörande minibuss att rulla på Terminalgatan i Helsingborg. Alla som vill kan gratis prova på att åka med bussen på sin tur mellan Knutpunkten och Campus.

Media hälsas välkomna på pressvisning fredagen den 15 september klockan 14:00

Plats: Terminalgatan, vid Knutpunktens södra uppgång

En möjlighet att testa den självkörande bussen och prata med deltagare i projektet.

Den eldrivna och självkörande bussen är unik i sitt slag i Sverige. Bara en gång tidigare har bussen varit ute och kört i stadsmiljö, då i Kista. Nu tas den till Helsingborg med syfte att ge ett konkret exempel på en utveckling som många menar är nära förestående. Där ny teknik och självkörande fordon är en viktig del för att göra kollektivtrafiken mera attraktiv samtidigt som infrastrukturen kan nyttjas mera effektivt.

- Att få se och prova på att åka med den här bussen på Helsingborgs gator blir som att förflytta sig till framtiden för en stund. Det blir ett sätt att ge helsingborgarna en förstahandsupplevelse av denna typ av teknologi säger Angelica Nilsson, chef för enheten för infrastrukturplanering och fortsätter:

- Bussen är ett konkret exempel på flera utvecklingsområden som staden prioriterar högt: Service, digitalisering och innovation.

- I takt med att resenärernas krav på kollektivtrafiken ökar så blir samtidigt ny teknik mer tillgänglig. Samarbetet med Helsingborg är bra exempel på hur vi kan fortsätta att utveckla kollektivtrafiken, stadsplaneringen och framtidens mobilitet, där förarlösa minibussar kan knyta ihop resan – från dörr till dörr, säger Jan Bosaeus, VD på Nobina Sverige

Bakom initiativet står Helsingborgs stad tillsammans med kollektivtrafikföretaget Nobina. Bussen har plats för 12 passagerare, sex stående och sex sittande och styrs av en säkerhetsklassad dator samt är utrustad med teknik som upptäcker hinder. Sträckan som kommer köras i Helsingborg går mellan Knutpunkten och Campus och mäter ca 400 meter. En enkel resa kommer ta drygt en minut och bussarna är begränsade till 20 km/h. Stationerna är bemannade med personal från Helsingborgs stad och Nobina.

När kan allmänheten testa bussen?

Lördag och söndag 16-17 september

13:00 – 18:00

Måndag till onsdag 18-20 september

12:00 – 13:00

17:00 – 18:00

Var?

Terminalgatan mellan Knutpunktens södra uppgång och Campus Helsingborg. Ingen föranmälan krävs.

För mer information, vänligen kontakta:

Kristin Magnusson, projektledare Helsingborgs stad 072-974 77 94, kristin.magnusson@helsingborg.se

Peter Hafmar, Nobina Technology, 070-884 89 75

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på Helsingborg2035.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55