Gå direkt till innehåll
Helsingborgs stads projekt Drottninggatan och Järnvägsgatan har utsetts till årets stadsbyggnadsprojekt av föreningen Sveriges Stadsbyggare.
Helsingborgs stads projekt Drottninggatan och Järnvägsgatan har utsetts till årets stadsbyggnadsprojekt av föreningen Sveriges Stadsbyggare.

Pressmeddelande -

Projekt Drottninggatan och Järnvägsgatan utsett till Årets stadsbyggnadsprojekt

Föreningen Sveriges Stadsbyggare har utnämnt Helsingborgs stads projekt Drottninggatan och Järnvägsgatan till Årets stadsbyggnadsprojekt.

Helsingborgs stad får priset för ombyggnaden av Helsingborgs paradgata Drottninggatan och Järnvägsgatan – ett projekt som staden arbetade med i många år och med många inblandade i processen.

– Jag är både stolt och glad över att vårt arbete uppmärksammas med det här priset. Vi delar såklart framgången med våra samarbetspartners, framförallt Skånetrafiken men också Helsingborgs citysamverkan, fastighetsägare och butiksägare. Förutom att vi samverkat mycket genom hela projektet så har vi också satsat mycket på kommunikation. Det har gett oss kraft och har bidragit till ett gott resultat, säger Klas Östholm, projektledare.

En annan framgångsfaktor för projektet är den tydliga kopplingen mellan historia och nutid. För att spegla Helsingborgs historia med tegelbruk så valdes tegelbeläggning på markytor och de pampiga ny- och närtillverkade belysningsstolparna liknar de stolpar som stod längs gatan för hundra år sedan.

Juryns motivering lyder:
Helsingborgs pulsåder genom centrala staden har alltid delat centrumkvarteren från hamnområdet, färjorna, järnvägen och Helsingborg C. Staden växer och det ställer ökade krav på infrastrukturen i centrum. Därför har staden satsat på att utveckla Helsingborgs paradgata – Drottninggatan och Järnvägsgatan genom att göra den attraktiv för gående, cyklister och kollektivtrafiken.

Projektet har präglats av bred samverkan och involvering både internt och externt. Olika professioner inom stads- och samhällsbyggnad från flera olika förvaltningar har arbetat tätt tillsammans i projektets alla skeden. Handlare, verksamheter, intresseorganisationer, fastighetsägare och trafikföretag har involverats. Helsingborgs stad satsade redan från början av projektet på samverkan med alla berörda intressenter och på kommunikationsinsatser av flera olika slag med invånarna i staden. Bland annat har workshops och informationsmöten löpande hållits under byggtiden.

Projektet har inneburit att kollektivtrafiken, gående och cyklister har prioriterats och fått tydligare och bättre plats och biltrafiken har minskat. Slutresultatet har blivit en livlig, trädkantad, mänsklig och vacker gata i nygammalt ljus.

Styrelsen för Föreningen Sveriges Stadsbyggare har därför utsett projektet omvandling av Drottninggatan & Järnvägsgatan i Helsingborg till Årets Stadsbyggnadsprojekt 2020.

Läs mer på Föreningen Sveriges Stadsbyggares hemsida

För mer information, kontakta
Klas Östholm, projektingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen
Telefon: 042-10 58 96
E-post: klas.ostholm@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55