Gå direkt till innehåll
2017 blev ännu ett kanonår för besöksnäringen i Helsingborg. Bilden visar Södergatan under Hx. Foto: Niklas Lydeen
2017 blev ännu ett kanonår för besöksnäringen i Helsingborg. Bilden visar Södergatan under Hx. Foto: Niklas Lydeen

Pressmeddelande -

​Rekordmånga internationella besökare under 2017 för destinationen Helsingborg

Förra året blev ännu ett kanonår för besöksnäringen och attraktionerna i Helsingborg. Antalet internationella besökare ökade rejält, övernattningarna på hotellen var fler än någonsin tidigare och flera av våra attraktioner slog besökarrekord.

Enligt preliminära siffror från SCB och Tillväxtverket ökade antalet övernattningar under året med 1,2 procent till drygt 770 000 övernattningar, att jämföra med 761 000 övernattningar 2016. Ökningen ska ses i sken av att Skåne minskade antalet övernattningar med 0,4 procent, medan riket ökade med 2,1 procent. Beläggningen på stadens hotell ökade något efter en kort nedgång och pekar på att hotellmarknaden nu har stabiliserats. Det totala antalet hotellgäster var högre än någonsin och beläggningsgraden var 65,2 procent, en ökning med en halv procentenhet mot 2016 och en bra bit över snittet för både Skåne och riket, som var 59,7 respektive 58,2 procent.

– Det är roligt att stadens satsningar ger resultat. Besöksnäringen är viktig och skapar välbehövliga jobb i Helsingborg, inte minst för unga och nyanlända eftersom det är en bransch där många får sitt första jobb. Men potentialen är ännu större, med bland annat fler hotell, attraktioner, evenemang och utveckling av Sofiero slottspark finns stor potential till fortsatt tillväxt och ännu fler jobb, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson.

De internationella gästnätterna ökade med nära 30 000 till runt 185 000, en ökning på drygt 19 procent. Det är med råge den högsta siffran någonsin och ökningen var jämn över året. Det kom flest utländska besökare från Tyskland, Danmark, Storbritannien, Norge och Nederländerna.

– Nästan 20 procent tillväxt är fantastiskt bra! Vår internationella attraktivitet har ökat rejält de senaste åren och det är ett resultat av ett strategiskt arbete av hela destinationen. Att ökningen även var jämn över alla årets månader är också glädjande, vilket visar att vi växer även utanför högsäsongen, säger Emma Håkansson, turism- och destinationsutvecklingschef i Helsingborg.

Kulturattraktionerna och stora evenemang lockade både många helsingborgare och mer långväga besökare. Det är en trend som Max Granström, VD för Helsingborg Arena och Scen och tillförordnad kulturdirektör, tror håller i sig:

– Det är klart positiva siffror. 210 000 besök på Sofiero under 2017, varav nästan hälften internationella, och lägg till det att både Fredriksdal och Kärnan uppvisar mycket goda besökssiffror. Sedan ser vi även resultatet av Helsingborg Convention & Event Bureaus långsiktiga arbete, då bland annat Veteran-EM i bordtennis genomfördes i Helsingborg med cirka 13 000 gästnätter. Det arbetet räknar jag med kommer fortsätta bära frukt framöver.

För mer information kontakta: 

Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande, 042-10 50 87.
Emma Håkansson, turism- och destinationsutvecklingschef, 042-10 43 53.
Max Granström, tillförordnad kulturdirektör och VD på Helsingborg Arena och Scen AB, 073-231 57 97.

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på Helsingborg2035.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55

Relaterat innehåll