Gå direkt till innehåll
Foto: Matilde Hall
Foto: Matilde Hall

Pressmeddelande -

Rosdagar på Fredriksdal

30 juni – 1 juli. 10:00-17:00

Precis som våren kommer Fredriksdals Rosdagar varje år med väldoftande upplevelser. 2018 är inget undantag och från 30 juni till 1 juli bjuds det bland annat på utställningen Rosor & krus, Rosenkelim, Mischa Billing och vackra inspirationsplanteringar.

Rosfantastens iver att få höra vilka som är årets rosguider är över. Som alltid är uppställningen lika ljuvlig som blommorna själva. 2018 års guider är:

Mischa Billing, sommelier och lektor i måltidskunskap vid Örebro universitet. Aktuell med boken "Rosens Doft". Sanna Töringe, författare. Sanna har skrivit trädgårds- och kokböcker samt många barnböcker. Hon har ett långt och komplicerat kärleksförhållande till rosor.Christina Högardh Ihr, trädgårdsförfattare, fotograf och rosenälskare. Christina arbetar också för Flora Linnea på Fredriksdal och ofta med blomsterinstallationer och idéträdgårdar. Maria Nyman – Nilsson, landskapsarkitekt på Fredriksdal och ansvarig för rosariet. Rolf Engström, ekologisk odlare och trädgårdsmästare på Fredriksdal med rosor som specialitet. Krister Cedergren, Cedergen & Co Plantskola, Råå. Specialiserade på gammaldags rosor och klematis.

Herrgården blommar
Den vita Herrgården som tar emot besökarna på Fredriksdal kläs med ett blomstrande inre. Fem olika utställningsrum finns att avnjuta i år. ”Rosor & krus” är en inspirerande mix av alla slags rosor, krus, nya och gamla, från Kina och Herrgårdens gömmor. ”Rosenkelim” är äkta mattor med vackra rosmönster. Mattorna visas upp tillsammans med konstfulla rosuppsättningar i herrgårdens finaste sal. ”Doftande rosor” är ett rum fyllt med rosor från POM (programmet för odlad mångfald). Ett kunskapens rum som är ett bra första steg innan man ger sig ut i de riktiga planteringarna vid sidan om den gamla köksträdgården. Ett fjärde rum tillägnas ”Rosors doft” och förföriska färger. Sist men absolut inte minst, är ett rum tillägnat årets Rosenkransen vinnare, Lars-Åke Gustavsson. Ett rum att slå sig ner i och förkovra sig i rosböcker skrivna av årets pristagare.

Boka förhandsvisning

För dig som journalist finns det möjlighet att få en förhandsvisning av Rosdagarna tillsammans med Fredriksdals projektledare, Maria Axelsson, 28 juni. Din anmälan tillsammans med önskad tidpunkt behövs senast 26 juni och skickas till dennis.nilsson@helsingborg.se

Läs mer om programmet, utställare och rosplantskolor på fredriksdal.se

Arrangemangskontakt: Maria Axelsson, projektledare Fredriksdal. 0702-10 45 32 eller maria.axelsson@helsingborg.se

Presskontakt: Dennis Nilsson, pressansvarig kulturförvaltningen. 042-10 42 32 eller dennis.nilsson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55