Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Slutkonferens för Stadsdelsmammor – ett lyckat integrationsprojekt!

Stadsdelsmammor är ett framgångsrikt integrationsprojekt som nu implementeras i Helsingborgs stad. Måndagen den 27 januari, kl. 812 har projektet sin slutkonferens på Elite Hotell Marina Plaza.

Stadsdirektör Palle Lundberg inleder dagen, som bjuder många spännande föreläsningar bland annat av inspiratören Daniel Donlind. På gästlistan finns ”bydelsmödrar” från både Norge och Danmark.

Projektets mål är att bryta isolering och utanförskap. Stadsdelsmammorna är frivilliga krafter som rekryteras från målgruppen: invånare från ett land utanför EU. Flera ”mammor” har egen erfarenheter av utanförskap, vilket gör att de tillför ett viktigt perspektiv i arbetet med att nå ut till personer som saknar sociala nätverk. Det är med stort socialt engagemang som mammorna, i olika åldrar, med olika bakgrund och modersmål, stöttar och hjälper andra.

Stadsdelsmammorna är verksamma i hela staden men främst i stadsdelarna Dalhem, Drottninghög, Närlunda och Planteringen. De har egenskaper, resurser, och kunskap om stadsdelen som tjänstemän inte har. Det gör dem ovärderliga i integrationsarbetet och de fungerar som brobyggare till myndigheter och andra samhällsaktörer. Alla stadsdelsmammor, nu 100 stycken i Helsingborg, har fått utbildning om skolsystemet, arbetsmarknaden och det svenska samhället.

För att vidareutveckla arbetsmetoden har Helsingborg stadsdelsmammor besökt Norge, Danmark och Tyskland, där konceptet har en längre historia. Efter konferensen ska stadsdelsmammorna ha en gemensam workshop med bydelsmödrerne från Norge och Danmark för att diskutera nordiskt samarbete.

Ämnen

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55