Gå direkt till innehåll
Foto: Pixabay,, Kkolosov
Foto: Pixabay,, Kkolosov

Pressmeddelande -

Vandra bland smaker och krydda med nytta

Kryddvandring på Fredriksdal
15 augusti kl 18.00

Hur lyckas du med kryddorna när de går in i högsäsong? Trots det varma vädret är det i augusti och september som våra kryddodlingar når sin topp. Fredriksdals växtexperter bjuder in till årets kryddvandring som går genom doft- och smakupplevelser på Fredriksdals trädgårdar.

På Fredriksdal kryddvandring ges handfasta tips på hur du lyckas med odlingen oavsett om du har en balkong eller en trädgård. Många kryddväxter har sitt ursprung i Medelhavsområdet och är därför de växter i trädgården som klarat denna extremt varma och torra sommar bäst. Vilka kryddväxter tål torka och vilka kräver mycket vatten? Vilka vill ha mycket gödsel och vilka kan växa på mycket näringsfattig jord? Frågorna kan vara många men möjligheterna likaså. Du kan till exempel lära dig hur du på ett enkelt och billigt sätt skapar en häck av lavendel.

Krydda med nytta
Även om ditt huvudsyfte med kryddodling är att smaksätta dina måltider så har den en positiv påverkan på vår omvärld. En sommar som denna, med extremvärme och torka, är våra kryddväxter en viktig födokälla för fjärilar, bin och andra insekter som i sin tur är viktiga för djur- och växtliv, och i förläggningen även vårt klimat. Fredriksdals kryddvandring är ett utmärkt tillfälle att lära sig vilka kryddväxter du ska välja för att skapa en gourmetrestaurang för luftens hjältar.

Det är också tid för skörd i kryddträdgården och du kommer att få idéer till vilka kryddväxter som passar till vad: i sallader, på grillen, till inläggningar, i sylter, kakor eller bröd, i vinäger, olja och i dryck. Eller varför inte till enkel egenmedicinering och skönhetsvård. Kryddväxter har en lång spännande historia som du också får höra mer om.

När: Den 15 augusti klockan 18.00
Samling: Vid huvudentrén
Hur: Ordinarie entré, Ingen föranmälan

Arrangemangskontakt: Viveka Persson, trädgårdsarbetare på Fredriksdal museer och trädgårdar. Ansvarig för kryddträdgårdens skötsel. 0733-14.08 72 eller viveka.persson@helsingborg.se

Karin Hjelmer, pedagogisk ledare på Fredriksdal museer och trädgårdar.
0706-90 45 06 eller karin.hjelmer@helsingborg.se 

Presskontakt: Dennis Nilsson, pressansvarig kulturförvaltningen Helsingborgs stad. 0732-31 50 78 eller dennis.nilsson@helsingborg.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Helsingborg är livskvalitet och engagemang. Här finns förutsättningar för människor att utveckla och utvecklas. Helsingborg är platsen för dig som vill något. Möt oss på helsingborg.se.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55