Gå direkt till innehåll
Christian Olofsson, anläggningsansvarig på Olympia, använder många väderappar för att lägga upp arbetet med gräsmattan. Bild: David Lundin
Christian Olofsson, anläggningsansvarig på Olympia, använder många väderappar för att lägga upp arbetet med gräsmattan. Bild: David Lundin

Blogginlägg -

Lång försäsong – bra för Sveriges bästa gräsplan

Gräsmattan på Olympia blev förra året framröstad till landets bästa av allsvenska spelare. Anläggningsansvarig Christian Olofsson berättar om utmaningar med att sköta om en hyllad fotbollsplan.

– 0-0, inga hörnor och spelare som krigar om bollen mitt i planen. Det är drömmen för oss som sköter gräsmattan. Men det skulle inte vara den roligaste matchen att titta på, säger Christian Olofsson, anläggningsansvarig på Olympia och anställd på Helsingborgs stad.

Försäsongen i år blev extra lång på grund av coronapandemin. Det har gjort gräsmattan på Olympia gott:

– Det har gett oss tid att utföra en del grövre insatser på planen som till exempel hålpipning. Sådant kräver ett längre uppehåll än vanligt för att planen ska läka ihop ordentligt, säger Christian Olofsson.

Under fotbollssäsongen klipper Helsingborgs stads planskötare Olympias gräsmatta var tredje dag. 

–Det kan bli ganska många steg. Min kollega Elias Nielsen har vårt rekord på över 50 000 steg på en dag, säger Christian Olofsson. 

Säsongerna 2016 och 2019 utsågs Olympia till bästa fotbollsplan av allsvenskans spelare. Men även solen har sina fläckar. Ett område vid ena hörnflaggan på arenans sydsida är oftast i skugga, vilket gör att gräset växer sämre och är glesare där.

– Det kan räcka med fyra hörnor för att gräset ska bli nednött där. Därför var det bra när HIF hade en vänsterfotad hörnläggare som exempelvis Alexander Farnerud, säger Christian Olofsson.

Lagkapten Andreas Granqvists rensningar i straffområdet är ett annat matchinslag som planskötarna bevittnar med skräckblandad förtjusning.

– Man kan stå där vid sidlinjen och tänka att ”bara inte Granqvist måste rensa och plöjer ned sitt ben”, säger Christian Olofsson.

Då kan det lossna en rejäl grästorva. Planskötarna kan inget göra åt saken förrän spelet blåses av, vanligtvis i halvlek eller efter matchens slut.

– Jag kan stirra mig blind på en torva och tänka ”kan inte någon bara trampa till den?”. Det händer att spelare hjälper till med det, men det är ganska ovanligt, säger Christian Olofsson.

Att lägga tillbaka en uppsparkad grästorva snabbt gynnar både idrotten och gräsmattan, menar Christian Olofsson. En torva som ligger kvar på planen kan senare i matchen få en passning eller ett skott att ta en oväntad bana. Ju snabbare uppsparkade grästorvor läggs tillbaka, desto snabbare ”läker” gräsmattan. Därför har Helsingborgs stad tre av sina planskötare i tjänst i samband med varje hemmamatch. Planskötarna ser över planen efter lagens uppvärmning före avspark, i halvlek och efter matchen. Att efter en lördagsmatch vänta till måndag med att sköta om planen skulle ge gräsmattan större skador.

– Det är mycket värt att lägga några timmar på planen efter match och fixa till den. Då är de värsta skadorna lagade och jag sover bättre den natten. Gräsmattan hämtar sig snabbt och dagen efter går det knappt se att det spelats matchen dagen innan, säger Christian Olofsson.

Men även om gräsmattan ser bra ut behöver den återhämta sig mellan matcher och träningar för att läka helt. Därför har HIF vanligtvis under fotbollssäsongen bara en match och en träning i veckan inne på Olympia. Övriga träningar sker på andra av områdets planer. Christian Olofsson menar att en god relation mellan planskötarna och HIF är en av anledningarna till gräsmattans prisade kvalitet.

– Det är mycket vunnet för oss om spelarna och tränarna förstår vårt arbete och varför vi gör som vi gör. Jag upplever att det finns en stor ömsesidig respekt och förståelse mellan oss och hela klubben, säger han.

Skötseln av en fotbollsplan inom elitfotboll är en hel vetenskap. Gräset på planen ska hålla en längd på cirka 25 millimeter och under säsongen klipps det var tredje dag med eldrivna manuella gräsklippare. Väder och vind är andra faktorer som påverkar arbetet med gräsmattan.

– Jag brukar säga att jag lever i alla väderappar ständigt. Frugan undrar ibland vem jag skriver med och svaret är SMHI.

Vädret påverkar vad stadens planskötare kan göra från dag till dag. Ska de dressa planen, det vill säga sprida ut sand, ska det vara så torrt som möjligt, annars klumpar sig sanden. Däremot är det en fördel att gödsla när prognosen är att det ska regna senare på dagen.

2017 spelade HIF fotboll i superettan på allsvenskans bästa plan. När HIF återvände till landets högsta fotbollsdivision 2019 utbrast spelare ur motståndarlag som AIK och Djurgården i pressen i hyllningar till Olympias gräsmatta. När säsongen 2019 summerades utsåg alltså allsvenskans spelare Olympias gräsmatta till landets bästa.

– Det är fantastiskt. Det är det finaste pris vi kan få, säger Christian Olofsson.

Hur blev det så?

– Vi fem som jobbar med gräsmattan brinner verkligen för det vi gör. Vi går till jobbet varje dag och vill hit. Vi har vettiga diskussioner om vad vi kan göra mer och bättre för gräsmattan.

Planen på Olympia har blivit något av planskötarnas baby och finns med dem även när de inte är på jobbet. Stöter de på ett nytt rön om gräsmatteskötsel utanför arbetstid tvekar de inte att direkt dela med sig av kunskapen till kollegorna. Christian Olofsson tar också upp vikten av att ha chefer som förstår:

– Vi har mycket bra förutsättningar, inte minst eftersom min chef Anders Hammarlund själv jobbat med gräs och förstår vad det handlar om.

Fakta: Olympia

  • Olympia är Helsingborgs fotbollsarena och hemmaplan åt Helsingborgs IF. Helsingborgs stad äger och sköter om arenan.
  • Olympia byggdes 1898 och fick namnet med inspiration av de olympiska spelen i Aten 1896. Olympia är en av landets äldsta idrottsanläggningar.
  • Gräsmattan på Olympia byttes ut 2007. Gräsmattan består helt och hållet av naturligt gräs.

För mer information

Isak Renstig: 073-318 20 73

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55