Gå direkt till innehåll
Foto: Anna Bank
Foto: Anna Bank

Blogginlägg -

Upplev kusliga väsen på Väsenvandring i Helsingborg


På Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg finns det mer än bara gamla gårdar och hus. När mörkret sänker sig över museiområdet kryper det fram magiska väsen ur de sagolika miljöerna. Den enda chansen att få en glimt av dem är att följa med på Väsenvandring som museet arrangerar 31 oktober och 1 november. Vandringen rekommenderas för modiga barn från sex år och uppåt.
– Fredriksdals skickliga berättare håller liv i en uråldrig tradition, där berättare trollband vänner, släktingar och långväga gäster med sin röst och sina berättelser, säger Åsa Hässlekvist, kulturpedagog på Fredriksdal museer och trädgårdar.

Det hör kanske inte till vanligheterna att spana efter varulvar, spöken och näcken mitt i Helsingborg. Men en gång om året öppnar friluftsmuseet Fredriksdal upp grindarna efter mörkrets inbrott och bjuder in besökare att ta del av Väsenvandring. Under vandringen smyckar man naturstigarna och lyser upp med marschaller, små brasor och gammaldags lyktor, precis som det såg ut förr i tiden. Stämningen är viktig för att få till den där kusliga känslan som våra svenska väsen gillar att smyga omkring i.

I år presenterar man några nya väsen som inte har varit med tidigare. På Fredriksdal är man fortfarande lite hemlig gällande vilka de är men hälsar att besökare ska ta med sig vitlök och stål i fickan för att hålla sig på den säkra sidan. Räkna kallt med att det kommer att tisslas och tasslas lite extra på området i år. Åsa Hässlekvist, kulturpedagog på Fredriksdal museer och trädgårdar, berättar:

- Det är inte länge sedan våra förfäders värld var magisk och naturen troddes vara befolkad av väsen som det gällde att hålla sig väl med. Det finns de som tror att alla väsen dog ut när vi flyttade in till stan i slutet av 1800-talet. Inget kunde vara mer fel. Den gamla tidens väsen lever vidare i skogen, på ängarna, i jordhålor och i de gamla gårdarna och husen här på Fredriksdal. I år har vi lyckats ringa in ännu fler väsen än tidigare och jag skulle inte bli förvånad om vi springer på en varulv, spöken och Brunnakärringen.

Endast förköp gäller
Vandringen är 31 oktober och 1 november, tar ungefär 60 minuter och passen är uppdelade från klockan 17.00 till 20.30. Biljetter går endast att förköpa via hbgkulturbutik.se, i Kulturmagasinets reception på Fredriksdal museer och trädgårdar och i entrén på Dunkers kulturhus. Väsenvandring rekommenderas för barn från sex år och uppåt.

Arrangemangskontakt:
Åsa Hässlekvist, kulturpedagog Fredriksdal museer och trädgårdar
0703-93 45 63
asa.hasslekvist@helsingborg.se

Presskontakt:
Paul Svensson
paul.svensson@helsingborg.se
073-231 57 36

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55