Gå direkt till innehåll
Hela 550 förstagångsväljare från Helsingborgs gymnasieskolor kommer till Olympiaskolan för att lyssna på en valdebatt inför EU-valet.
Hela 550 förstagångsväljare från Helsingborgs gymnasieskolor kommer till Olympiaskolan för att lyssna på en valdebatt inför EU-valet.

Pressinbjudan: Förstagångsväljare på gymnasiet träffar toppkandidater till EU-valet

Tid 7 Maj 2024 14:00 – 15:30

Plats Olympiaskolan, Helsingborg

Den 7 maj kommer 550 gymnasieelever från Helsingborgs gymnasieskolor till Olympiaskolan för att lyssna på en valdebatt inför EU-valet. I debatten deltar kandidater från samtliga åtta riksdagspartier, bland andra sittande Europaparlamentarikerna Arba Kokalari (M) och Abir Al-Sahlani (C).

Debatten inleds i Olympiaskolans aula kl. 14:00 och är ett samarbete mellan Europa Direkt Skåne Nordväst och Olympiaskolan, som är en så kallad ambassadörsskola för Europaparlamentet.

Debatten ska ge unga en möjlighet att lära sig mer om hur EU fungerar och vad de olika partierna önskar uträtta i Europaparlamentet om de blir invalda.

– Valdeltagandet har varit lågt bland unga i tidigare EU-val. Samtidigt finns där forskning som visar att om man röstar första gången, så är det mer sannolikt att man kommer fortsätta rösta i framtida val. Vi hoppas debatten ska inspirera ungdomarna att vilja rösta, men också främja demokratiskt engagemang och aktivt medborgarskap i stort, säger Tilde Griwell från Europa Direkt.

Frågor som kommer att lyftas under debatten är bland annat klimatet, migration och asyl, EU:s utvidgning, säkerhets- och försvarspolitik, landsbygdspolitik, samt den digitala agendan och dataskyddet.

En grupp ungdomar på skolan, så kallade juniorambassadörer, hjälper till med genomförandet av debatten. Elever från övriga skolor har även haft möjlighet att skicka in frågor till politikerna.

– Vi som skola är mycket stolta över att tillsammans med Europa Direkt kunna ge våra elever möjlighet att interagera direkt med nuvarande och potentiella framtida EU-parlamentariker. Vi räknar med att detta bidrar till en ökad kunskap om viktiga samhällsfrågor hos våra elever som underlättar för dem att fortsätta att vara engagerade samhällsmedborgare och att rösta i kommande val till Europaparlamentet, säger Andreas Eriksson biträdande rektor vid Olympiaskolan.

Om evenemanget

I debatten deltar: Umihana Rasovic (V), Jesper Olsson (MP), Per Ola Nilsson (S), Abir Al-Sahlani (C), Simona Mohamsson (L) Arba Kokalari (M), Martin Hallander (KD) och Patrik Jönsson (SD).

Modereratorer är Tilde Griwell från Europa Direkt och Idun Månefrost juniorambassadör från Olympiaskolan.

Plats: Olympiaskolans aula
Tid: tisdag 7 maj 14.00 – 15.30

Media är välkomna att delta.

Kontaktpersoner:
Jenny Tellström, samordnare Europa Direkt
073–0804157
jenny.tellstrom@helsingborg.se

Gabriella Wiktorsson, lärare Olympiaskolan
0768–716126
gabriella.wiktorsson@helsingborg.se

Kategorier

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt Helsingborgs stads presstjänst är bemannad vardagar klockan 8 - 17. 042-10 55 55